Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google připomene 660. výročí stavby Karlova mostu prvním českým animovaným Doodlem v historii

Praha, 9. 7. 2017 – Vůbec první český rozpohybovaný Doodle na domovské stránce vyhledávače Google uvidí uživatelé v neděli 9. července. Připomene 660. výročí položení základního kamene Karlova mostu. Do Street View galerie přibudou u příležitosti tohoto výročí aktuální 360° snímky mostu a mosteckých věží. Není to poprvé, kdy Google upozorňuje na výročí významné české stavby. Před dvěma lety tímto způsobem připomínal také 605. výročí dokončení stavby staroměstského orloje.

Logo na domovské stránce českého Googlu oslavující výročí Karlova mostu vytvořila animátorka ze San Francisca Alyssa Winans. V minulosti už na českých Doodlech spolupracovala. Její práci tak měli Češi možnost vidět například na Doodlu oslavujícím 141. narozeniny Františky Plamínkové. „Karlův most jsem bohužel nikdy neviděla. Ráda bych se po něm ale někdy prošla, snad budu mít příležitost, vypadá totiž úchvatně!” prozradila Alyssa.

Karlův most společně s jeho unikátní galerií třiceti barokních soch si lze projít i virtuálně díky službě Street View. Do tzv. speciálních sbírek této mapové služby se dostal už v červnu 2015, kdy byl nasnímán tzv. Street View Trekkerem. Trekker je speciální batoh, který obsahuje podobnou špičkovou technologii snímání jako známější Street View auto. Je s ním ale možné navštívit i místa, kam se běžné auto nedostane. Například právě jeden z nejzachovalejších středověkých mostů v Evropě. K 660. výročí stavby mostu přidá Google do Street View galerie i úplně aktuální prohlídku tohoto gotického klenotu včetně snímků z vrcholu Staroměstské mostecké věže či barokních soch.

„Karlův most je nejnavštěvovanější památkou Prahy. Každý den ho navštíví až 30.000 turistů,” uvádí Zdeněk Bergman, ředitel Muzea Karlova mostu. „Je založen na kulatých mlýnských kamenech a na jeho stavbu bylo spotřebováno odhadem 70.000 pískovcových kvádrů. Velmi zajímavé je, že Karel IV. stanovil takovou velikost oblouku, která se dodnes používá jako standardní šířka plavebního profilu,“ dodává Bergman. Ředitelka Prague City Tourism Nora Dolanská přidává jedno známé tajemství středověkého stavitelství: „Na světě bezpochyby není krásnější most. Nedovedu si představit úchvatnější a romantičtější fotografie, než právě z Karlova mostu. A věděli jste, že při jeho stavbě přidávali do malty syrová vejce?“

O Karlově mostě
Předpokládá se, že základní kámen byl položen 9. 7. 1357 na místě původního Juditina mostu, který byl stržen povodní. Stavba 515 metrů dlouhého mostu byla dokončena na začátku 15. století. Po obou jeho stranách byly umístěny sochy a sousoší vyrobené tehdejšími předními sochařskými mistry. Původním názvem Kamenný most dostal své současné jméno až v roce 1870, a to po zakladateli stavby císaři Karlu IV. Přes most také vede historická královská cesta, kterou projížděli nastávající čeští králové ke korunovaci.

Přestože již most „oslaví“ své 660. narozeniny, stále se o něm dozvídáme nové informace. Až donedávna byl za architekta mostu považován stavitel katedrály sv. Víta, Petr Parléř. Před deseti lety se ale zjistilo, že šlo o omyl. Projektantem a prvním stavitelem mostu byl jistý kameník a pražský měšťan Ota, zvaný Otlín. Parléř stavbu převzal po jeho smrti v roce 1375.

Přes most původně vedla koněspřežná dráha, na počátku dvacátého století ji nahradila elektrická tramvaj, která ale kvůli své váze most porušovala. Proto zde až do druhé světové války fungovala autobusová doprava. Karlův most byl svědkem mnoha zásadních historických událostí a stále je ve velmi dobrém stavu, přestože se přes jeho pilíře přehnala řada ničivých povodní.

Co je Google Doodle
Google Doodle je graficky upravené logo Google na domovské stránce vyhledávače, které Google pravidelně připravuje u příležitosti různých svátků nebo událostí. Například v den 30. výročí vzniku legendární hry Pac-Man jste si mohli tuto hru zahrát přímo v logu a v den 96. narozenin otce elektrické kytary Les Paula se z loga stala kytara. Jindy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.

Tuto tradici odstartovali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Googlu Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes. Od roku 1999 již stihl Google vytvořit přes 2 000 unikátních Doodlů věnovaných důležitým osobnostem, událostem nebo výročím. Google Doodle v České republice Český Google již od roku 2008 vybírá místní významné osobnosti a události, které připomíná lokálními Doodly. Prvním českým Doodlem bylo v roce 2008 připomenutí Dne stromů. Za tu dobu vzniklo několik dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického. V říjnu 2015 slavil úspěch Doodle k 605. výročí staroměstského orloje, který si na domovské stránce Googlu mohli prohlédnout uživatelé v 38 zemích světa. U této příležitosti do Street View přibyly unikátní snímky z interiéru orloje. Další české Doodly si můžete prohlédnout na této adrese. K jednotlivým návrhům Doodle, spojeným s mezinárodně významnými osobnostmi, se mohou přihlásit i jiné země, pro které je daná osoba relevantní nebo důležitá z historického či kulturního hlediska.

Výběr dalších Doodlů, které se na české doméně objevily:

08_Prague_Astronomical_Clock-2015-hires.jpg
605. výročí Pražského orloje
06_czech-national-theater-13-hires.jpg
145. výročí Národního divadla
110. výročí narození Zdeňka Buriana
140. výročí narození Maxe Švabinského
219. výročí narození Josefa Ressela
418. výročí narození Jana Amose Komenského
150. výročí narození Alfonse Muchy
This logo was created as a refresh of the original Google logo. It was a collaboration between the designers Jon Wiley and Micheal Lopez. Valuable feedback was provided by Jamie Divine, Susan Shepard, Margaret Stewart, Michael Leggett, and Nundu Janakiram.
46. výročí Večerníčku
http://googlepresscz.blogspot.cz/2016/09/google-oslavi-50-vyroci-prvni-zminky-o.html
50. výročí vzniku první hry s Járou Cimrmanem
110. výročí narození Jaroslava Seiferta

Štítky: , , ,