Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google v rámci iniciativy Pomáháme Česku růst podpoří podnikání vývojářů a start-upů

České start-upy Gamee a Spendee přesvědčily mezinárodní porotu Googlu, a získají tak jako vůbec první start-upy v Česku podporu ve výši 50 000 dolarů bez nároku na podíl ve firmě a dvoutýdenní bootcamp v Silicon Valley. Prestižní globální program Launchpad Accelerator, jehož se Gamee a Spendee zúčastní, je součástí širší podpory místního vývojářského ekosystému, kterou dnes Google pod hlavičkou iniciativy Pomáháme Česku růst představil. Do Česka a regionu střední Evropy se díky tomu přesouvají i významné akce Googlu pro vývojáře. Praha bude poprvé hostit setkání vývojářek Women Techmakers EMEA Summit a polský Krakov zase významnou mezinárodní vývojářskou konferenci Google Developer Days.
Na fotografii z leva: David Nevečeřal, CEO Spendee;
Ola Krainski, manažerka vztahů s vývojáři, Google; Jan Částek, CPO, Gamee
„Region střední a východní Evropy má silný a živý vývojářský ekosystém s více než milionem a půl vysoce kvalitních vývojářů, kteří vyhrávají mezinárodní soutěže. Konkrétně těm českým však chybí podnikatelské know-how, a více než polovina z nich proto pracuje v zaměstnaneckém nebo dodavatelském vztahu. Přestože 58 % respondentů touží po vlastní firmě, 57 % z těchto dotázaných uvedlo, že jim v podnikání brání absence dobrého business plánu a 47 % chybí obchodní dovednosti,“ vysvětluje ředitelka českého a slovenského Googlu Taťána le Moigne letošní zaměření aktivit iniciativy Pomáháme Česku růst.

Důvod, proč se Google ve svých vzdělávacích a podpůrných iniciativách posouvá od výuky digitálních dovedností také k podpoře místního vývojářského ekosystému, vysvětluje le Moigne následovně: „K dnešku jsme v digitálních znalostech vyškolili přes 50 000 Čechů a Slováků, tedy o 30 000 více, než jsme si původně naplánovali. 99 % respondentů našeho výzkumu mezi absolventy Digitální garáže z řad malých a středních podnikatelů tvrdí, že Digitální garáž pozitivně ovlivnila jejich online aktivity, 87 % z nich zvažuje ve svém podnikání zavést změny a 51 % již dostalo na tyto změny pozitivní zpětnou vazbu. Digitální dovednosti budou podle odhadu Evropské komise nutné pro vykonávání 90 % pracovních pozic. I nadále tedy budeme školit zájemce o získání digitálních dovedností prostřednictvím online platformy a našich partnerů, protože výsledky napovídají, že to rozhodně má smysl. Vidíme však také obrovskou příležitost v technologickém sektoru, takže se v našich aktivitách teď intenzivně zaměříme na podporu místních vývojářů a start-upů.”

Google se nově v rámci programu Pomáháme Česku růst zaměří také na následující:

  • podporu vývojářů a start-upů v jednotlivých stadiích rozvoje jejich podnikání
  • podporu tvůrců technologií v Česku k tomu, aby přicházeli s inovacemi
  • podporu žen ve studiu informatiky a rozvíjení jejich IT dovedností

Podpora vývojářů a start-upů v jednotlivých stadiích jejich podnikání

Začínající start-upy, které teprve definují svůj produkt, se mohou zapojit do intenzivního pětidenního „boot-campu“ s názvem Launchpad Start. Start-upům ve fázi růstu nabízí Google program Launchpad Build a také možnost po dobu půl roku zdarma využívat prostředí Google Campusu ve Varšavě a tamní mentoring, tréninky a pravidelná setkávání s investory. Prostřednictvím Launchpad Acceleratoru pomůže Google již rozvinutým a úspěšným českým start-upům Spendee a Gamee vyrůst ve velké firmy a expandovat na globální trhy.

Podpora jednotlivých vývojářů v Česku

Jednotliví čeští vývojáři se mohli přihlásit o bezplatná stipendia na studium programování v Androidu u společnosti Udacity, kterých Google v Evropské unii udělil celkem 13,5 tisíce. Čechů a Češek uspělo celkem 350. České vývojáře sdružuje komunita GDG (Google Developer Group), na jejichž početných setkáních, konferencích a workshopech získají účastníci nové znalosti programování, ale i podnikatelské know-how a podporu. Jedinečnou příležitostí pro lokální vývojáře a start-upy bude mezinárodní vývojářský summit Google Developer Days 2017, který se bude konat na začátku září v polském Krakově.

Podpora žen v IT

České Czechitas získaly jako první středoevropská neziskovka přímou finanční podporu 6,5 milionu korun od Google.org, filantropické odnože Google. Využijí ji k přípravě žen na kariéru programátorek a datových analytiček. Vůbec poprvé bude v červnu Praha hostit dvoudenní setkání vývojářek s názvem Women Techmakers EMEA event. Pro české vývojářky a podnikatelky v technologiích to znamená jedinečnou příležitost, jak získat vizibilitu, podporu komunity a přístup ke zdrojům, které jsou v této oblasti k dispozici.

Štítky: , , , , , , , , , , , , , ,