Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google Digital News Initiative: ve druhém grantovém kole si 124 evropských projektů rozdělí 24 milionů eur

Google vyhlašuje výsledky 2. grantového kola Inovačního fondu Digital News Initiative, v jehož rámci investuje 150 milionů eur, aby umožnil evropským zpravodajským organizacím všech velikostí dělat novinařinu jinak. Tato finanční podpora vybízí k experimentům v žurnalistice a inovaci digitálního prostoru. Dnes obdrží vedoucí projektů informaci o nabídce financování o celkovém objemu 24 milionů eur, které budou rozděleny mezi 124 projektů ve 25 zemích Evropy. 

První výzvu pro přihlášky do Inovačního fondu Digital News Initiative Google otevřel v říjnu 2015 a první vítězné projekty oznámil letos v březnu. Mezi nimi uspělo i 5 českých projektů, které si rozdělily téměř 800 tisíc eur. 

Český výherce 2. grantového kola Inovačního fondu 
Grant ve výši 170 000 eur získala společnost Regie Radio Music pro svůj nový projekt Youradio News, který má uživatelům poskytnout profesionální zpravodajský servis z pěti hlavních oblastí - ekonomika, byznys, politika, věda a kultura. Stejně jako hudební Youradio bude i zpravodajské Youradio News personalizované. Podle manažera Youradio Ondřeje Musila je hlavním cílem projektu nabídnout uživatelům kvalitní audio novinky o věcech, které je skutečně zajímají. 

Spolupráce a partnerství 
Ve druhém kole financování Google kladl zvláštní důraz na prvek spolupráce. Ty nejzajímavější projekty navrhovaly spolupráci mezi vydavateli, akademiky, designéry a podnikateli, a to jak v rámci jedné země, tak napříč celou Evropou. Z 25 evropských zemí Google obdržel více než 800 přihlášek. 


V tomto kole podpoří celkem 124 projektů, z nichž 43 se zaměřuje právě na spolupráci a partnerství. Pro 15 z 30 velkých financovaných projektů je spolupráce klíčová. Celý seznam podpořených projektů k dnešnímu dni je ke zhlédnutí na digitalnewsinitiative.com

Fond je jednou ze součástí Digital News Initiative, která se dnes schází na výroční konferenci v Berlíně. Iniciativa dnes čítá více než 160 partnerů napříč zpravodajským odvětvím v Evropě a soustředí se na tři pilíře rozvoje: vývoj produktů, výzkum a vzdělávání a financování nových zpravodajských přístupů z prostředků fondu.

Štítky: , , , ,