Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google připomene nedožité osmdesátiny Václava Havla online výstavou

U příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla se Kulturní institut Google spojil s Knihovnou Václava Havla a společně na webu zpřístupnili výstavu fotografií Pocta Václavu Havlovi. Online technologie, poskytnuté Kulturním institutem, tak pomohly kurátorovi výstavy zpřístupnit archivní vzpomínky na Václava Havla veřejnosti po celém světě. Lidé si jej tak mohou připomenout online prostřednictvím fotografií Oldřicha Škáchy nebo dalšími třemi digitalizovanými sbírkami Knihovny Václava Havla, které jeho osobnost připomínají. Výstava je přístupná přímo z domovské stránky Google.cz

Václav Havel, New York 2006

Cílem výstavy je především vyjádřit úctu člověku, který se mimořádným způsobem zasloužil o svobodu a demokracii, jeho dílu i jeho celoživotnímu úsilí o dodržování lidských práv ve světě. Díky jejímu umístění online bude možné si tyto fotografie prohlížet i po ukončení obdobné exteriérové výstavy velkoformátových fotografií v pražských Dejvicích.

„Těší nás, že si nedožité jubileum Václava Havla můžeme připomenout nejen živými akcemi, jež vyvrcholí v sobotu 15. října v pražském paláci Lucerna, ale také ve virtuálním světě za pomoci nástrojů společnosti Google, které v sobě kombinují mimořádný kreativní potenciál a suverénní technologické zázemí,“ poznamenal při této příležitosti Michael Žantovský, výkonný ředitel Knihovny Václava Havla.

„Knihovna Václava Havla byla jedním z vůbec prvních českých partnerů Kulturního institutu Google. Jsme rádi, že můžeme uživatelům online zpřístupnit i tuto aktuální výstavu a společně si tak připomenout život a dílo tohoto Čecha světového významu,“ říká Taťána le Moigne, ředitelka Google Česká republika.

Václav Havel a princ Charles, Praha 1994

Kulturní institut Google se svými partnery přinášejí světové kulturní dědictví na dosah konečků prstů uživatelů internetu a vytvářejí nástroje, které umožňují kulturním institucím toto dědictví nejen sdílet, ale i uchovávat online. Kulturní institut Google spolupracuje s více než 1000 institucí ze 70 zemí. To doposud umožnilo online zpřístupnit více než 200 tisíc uměleckých děl pomocí 6 milionů fotografií, videí, rukopisů a dalších dokumentů mapujících umění, historii a kulturu. Výstavy Kulturního institutu Google jsou přístupné zdarma na internetu i v nové mobilní aplikaci Google Arts & Culture.

Václav Havel, Hrádeček 1985

Další digitalizované materiály o Václavu Havlovi na stránkách Kulturního Institutu Google:

  • Václav Havel 1975 - 2011“ sbírka ikonických fotografií pořízených Ondřejem Němcem, které zachycují Havla při rozhovorech s přáteli, neformálních akcích i jeho setkáních s Billem Clintonem a Madeleine Albrightovou, princem Charlesem, Lady Dianou či Rolling Stones. 
  • Multimediální výstava dokumentů a fotografií z poslední hry a zároveň prvního filmu Václava Havla „Odcházení“. 
  • S chtíčem po svobodě“ černobílé fotografie Pavla Hrocha z přelomu 80. a 90. let zachycují emotivní atmosféru Sametové revoluce a následující transformace české společnosti.

Štítky: , , , ,