Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google pomáhá fotbalovým fanouškům

Evropský fotbalový šampionát je v plném proudu a vy můžete být při tom. Vytáhněte z kapsy chytrý mobilní telefon a nechte se obklopit aktuálními výsledky, zajímavostmi a sestřihy z jednotlivých utkání. To všechno vám zprostředkují běžně používané nástroje a služby od Googlu.

Prvním z nich je takzvaný Search One Box. Jedná se o doplněk Vyhledávače Google, kterého jste si mohli všimnout již dříve, ale teď, v době oslav evropského fotbalového svátku, získává nový rozměr. Jak funguje? Jestliže do Vyhledávače zadáte dotaz například na český fotbalový tým (použít můžete klidně jednoduchou formulaci fotbal Česko), zobrazí se sice všechny výsledky vyhledávání jako obvykle, ale ještě nad ně, jako prioritní, zařadí Google tzv. One Box. Ten obsahuje souhrn všech důležitých informací o českém národním mužstvu, aniž by bylo nutné zadávat dodatečné dotazy. Vyhledávač Google nabídne přehledně na jednom místě seznam všech zápasů českého týmu v kvalifikaci na mistrovství Evropy, termíny odehrání a jejich výsledky. Na odehrané zápasy navazují v seznamu naplánované zápasy v rámci turnaje spolu s časovým rozvrhem. Služba One Box nabízí navíc i tabulky, statistiky, vybrané zprávy a další užitečné informace. V aplikaci Google na svém telefonu navíc mohou fanoušci průběžně sledovat Českou fotbalovou reprezentaci podobně jako své jiné oblíbené týmy.



Průvodcem na vaší cestě šampionátem se může stát také oficiální UEFA YouTube kanál, který nabízí exkluzivní obsah jako archivní kompilace z předešlých turnajů, pohledy do zákulisí, rozhovory a různé turnajové speciály. Dále zde bude možné najít souhrny a sestřihy nejdůležitějších událostí a momentů jednotlivých zápasů, které poskytnou vysílací společnosti z 36 zemí světa. Celkově bude YouTube v následujícím měsíci jedna velkolepá kakofonie fotbalového šílenství. Klubové kanály budou sledovat úspěchy či neúspěchy svých hráčů, nezávislí pozorovatelé budou vyprávět své vlastní příběhy a samozřejmě nemůžeme opomenout sponzory jako je Adidas, Nike či Lufthansa, kteří se jistě budou předhánět v tom, kdo poskytne svým fanouškům zajímavější obsah. Na YouTube najdeme také všechny hymny včetně té aktuální: oficiální hymny letošního mistrovství od Davida Guetty a teprve osmnáctileté Zary Larsson.

Jaké funkce a aplikace od Google vám pomohou umocnit zážitek z fotbalového mistrovství?
Budete fandit doma?
1)    Nejste úplně kovaní v pravidlech? Zeptejte se svého telefonu
Jak na to: Použijete-li funkci hlasového vyhledávání, můžete se ptát přímo telefonu. Řekněte třeba: „OK Google, jaké je pravidlo pro ofsajd?“

2)    Sledujte na chytrém telefonu online zpravodajství ze zápasu
Jak na to: Spusťte aplikaci Google. Zadejte zápas, který vás zajímá, například Česko - Španělsko. Klikněte na skóre. Na Časové ose uvidíte přehledně klíčové okamžiky v online reportáži ze zápasu.

3)    Získejte rozpis zápasů české repre
Jak na to: Stiskněte mikrofon a řekněte: „fotbal Česko”. Vyhledávač okamžitě nabídne rozpis nejbližších zápasů. Ještě více informací získáte po kliknutí na červený banner v horní části obrazovky.

4)    Najděte pomocí telefonu ideální místo ke sledování zápasu
Jak na to: Spusťte aplikaci Mapy Google. Do vyhledávacího pole zadejte „Sport bar“ a klepněte na možnost „Hledat“ v pravém horním rohu obrazovky. Můžete si prohlédnout nejbližší otevřené sportbary a klepnutím na každou z karet si o nich zobrazit další informace.

5)    Vyhněte se davům až budete hledat místo, kde zápas sledovat
Jak na to: Hledejte místo v Mapách Google. Klepnutím na kartu místa ve spodní části obrazovky si o něm můžete zobrazit informace. Přejděte dolů do sekce „Oblíbené časy“. Zvolte den a zjistěte, kolik lidí dané místo ve vybranou dobu obvykle navštěvuje.

Patříte k těm šťastným, kteří jedou na zápas přímo do Francie?
1)    Vytvořte z fotek ze zápasu animaci a pošlete ji přátelům
Jak na to: Ve svém telefonu spusťte aplikaci Fotky Google. Vyberte kartu „Asistent“. Klikněte na možnost „Animace“. Vyberte 2 až 50 snímků k animaci a v pravém horním rohu klikněte na Vytvořit. Jakmile bude vaše animace připravena, zobrazí se na obrazovce a uloží se také do Fotek.

2)    Najděte ke stadionu nejlepší cestu
Jak na to: Vyhledejte místo na Mapách Google. Kliknutím na ikonu auta ve spodní části obrazovky zobrazíte různé možnosti dopravy. Vyberte si tu, která nejlépe vyhovuje vašemu plánu.

3)    Najděte na stadionu nejbližší občerstvení
Jak na to: Spusťte aplikaci Mapy Google. Vyhledejte stadion, na kterém se právě nacházíte. Přibližujte mapu, dokud neuvidíte detailní plán stadionu.

4)    Překládejte, i když jste zrovna bez internetu
Jak na to: Když Překladač Google poprvé spustíte, vyberte jazykovou kombinaci a zaškrtněte možnost „Překlad offline“. Pokud jste zrovna na internetu, můžete klepnout na nabídku se třemi tečkami v pravém horním rohu a soubory pro překlad offline si stáhnout.

5)    Podpořte oblíbený tým v jakémkoliv jazyce
Jak na to: Spusťte v telefonu s Androidem aplikaci Obchod Play. Pokud vlastníte iPhone, navštivte obchod App Store. Napište do vyhledávacího pole „Překladač Google“ a ve spodní části obrazovky stiskněte tlačítko „Hledat“. Spusťte instalaci. Jakmile se aplikace nainstaluje, můžete díky úvodní prohlídce objevovat nové funkce, nebo prohlídku přeskočit a začít rovnou překládat.



Co Češi nejvíce vyhledávají na Googlu v souvislosti s nadcházejícím fotbalovým šampionátem?

V souvislosti s výrazem EURO 2016 nejvíce vzrostlo vyhledávání těchto slov
1.    Program
2.    Skupiny
3.    Nominace
4.    Vstupenky
5.    Kvalifikace
6.    Data
7.    Fantasy Euro 2016
8.    Panini Euro 2016 (pozn. samolepkové album)
9.    Squads (sestavy)
10.  Rozlosování


Štítky: , , , , ,