Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Kdo byla Františka Plamínková?



Google dnešním Doodlem připomíná 141. výročí narození české bojovnice za práva žen
Google dnes změnil logo českého vyhledávače, aby připomněl 141. výročí narození Františky Plamínkové, bojovnice za práva žen. Ačkoliv její význam pro postavení žen v české společnosti je mimořádný, zůstává jméno Františky Plamínkové pro většinu Čechů velkou neznámou. Františka Plamínková je po ilustrátorce Heleně Zmatlíkové a spisovatelce Boženě Němcové již třetí významnou Češkou, kterou Google ve svém vyhledávači připomněl.
„Rovnost příležitostí je pro Google důležité téma, kromě jiného i z hlediska podpory žen na vedoucích pozicích. Proto i na domovské stránce vyhledávače rádi připomínáme české ženy, které svou prací již v minulosti pozitivně ovlivňovaly vývoj svého oboru, nebo celé společnosti,“ říká Michal Zachar, marketingový manažer Google ČR. „V případě Františky Plamínkové je zvláštní, že přes její významný společenský přínos je málokomu z nás její jméno alespoň povědomé.”

Příběh Františky Plamínkové skrývá jeden zajímavý paradox. Nemalou část svého života usilovala o právo učitelek mít děti, kterého dosáhla v roce 1919, ale sama zemřela bezdětná. Do historie se zapsala jako jedna z nejvýznamnějších českých žen, jedna ze zakladatelek českého feminismu a autorka termínu „ženská emancipace“. Zasloužila se o to, že v roce 1912 byla zvolena první česká poslankyně.
Plamínková strávila více než 20 let ve školství, z toho většinu v Praze. Učila matematiku, fyziku, kreslení a krasopis. Ke konci roku 1924 ale učitelské řemeslo opustila, aby se mohla naplno věnovat právům žen a politice. Základní škola v Praze na Letné dnes hrdě nese její jméno.
Její vize soužití moderní ženy a moderního muže se prolíná až do současnosti – už před sto lety prosazovala vytvoření podmínek, díky kterým by žena mohla skloubit práci s rodinou za podpory muže, mateřských škol, hospodyní a technických pomůcek do kuchyně. Právě to se stalo hlavní inspirací při tvorbě Doodlu. Byla také velmi odvážnou ženou, která 14. září 1938 adresovala Adolfu Hitlerovi otevřený dopis, v němž hájila tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše a Hitlera obvinila ze lži.
Doodly věnované významným českým ženám
Františka Plamínková není první českou ženou, které Google tímto způsobem vyjádřil poctu. 19. listopadu 2013 oslavil 90. narozeniny nezaměnitelné české malířky a ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Kultovní babičku Boženy Němcové mohli u příležitosti jejích 189. narozenin vidět návštěvníci vyhledávače Google 4. února 2009.

Co je Google Doodle?
Google Doodle je graficky upravené logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Místo klasicky napsaného „Google“ je logo ztvárněno zajímavými obrázky či pozadím. Čas od času je dokonce logo interaktivní. Například v den 30. výročí vzniku legendární hry Pac-Man jste si mohli tuto hru zahrát přímo v logu a v den 96. narozenin otce elektrické kytary Les Paula se z loga stala kytara. Jindy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.
Tento zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, tuto zodpovědnost pak ale převzal tým techniků a ilustrátorů. Od roku 1999 již stihl Google vytvořit přes 2 000 unikátních Doodlů věnovaných důležitým osobnostem, událostem nebo výročím.
Google Doodle v České republice
Český Google již od roku 2008 vybírá místní významné osobnosti a události, které připomíná lokálními Doodly. Prvním českým Doodlem bylo v roce 2008 připomenutí Dne stromů. Za tu dobu vzniklo několik dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického. V loňském říjnu slavil úspěch Doodle k 605. výročí staroměstského orloje, který si na domovské stránce Googlu mohli prohlédnout uživatelé v 38 zemích světa. U této příležitosti do Street View přibyly unikátní snímky z interiéru orloje. Další české Doodly si můžete prohlédnout na této adrese.
K jednotlivým návrhům Doodle, spojeným s mezinárodně významnými osobnostmi, se mohou přihlásit i jiné země, pro které je daná osoba relevantní nebo důležitá z historického či kulturního hlediska. Zajímavé návrhy na další Doodly Google přijímá na adrese proposals@google.com.

Štítky: , , ,