Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google slaví výročí 605 let Staroměstského orloje v Praze – po celý den je na domovské stránce vyhledávání připomíná speciální Doodle

Společnost Google dnes ve 38 zemích připomíná 605. výročí staroměstského orloje. Slaví je speciálním Doodlem, který je po celý den k vidění na národních doménách vyhledávače nejen v České republice a na Slovensku, ale i v takových zemích jako je Japonsko, Velká Británie, Jihoafrická republika, Švýcarsko či na příklad Mexiko. Kromě slavnostního grafického zpracování svého loga, nabídne vyhledávač po kliknutí na tento Doodle zajímavé informace o orloji.
 


„Staroměstský orloj představoval ve své době vrchol dostupné technologie a dodnes patří mezi nejvýznamnější české technické a kulturní památky. Rádi si připomínáme podobné příležitosti, kdy inovativní přístup posunul hranice možného tak, jak se o to snaží i naše společnost,“ uvedla při této příležitosti ředitelka českého Googlu Taťána le Moigne.


„Pražský orloj je bezpochyby jednou z ikonických památek české metropole, kterou ročně přijíždějí obdivovat miliony turistů. Velmi nás těší, že 605. výročí orloje připomene také Google a že se jeho prostřednictvím opět zvýší povědomí o půvabu pražské architektury v mnoha zemích v zahraničí,“ říká Kateřina Bártová, tisková mluvčí Prague City Tourism.


“Staroměstský orloj je sám o sobě úžasným magickým místem. Kromě toho, že je to nejstarší funkční orloj na světě s většinou původní mechaniky z 15. století, je unikátní i jeho umístění zvnějšku světské budovy,” říká Petr Skála, orlojník, který se posledních šest let o Staroměstský orloj stará. “Málo se například také ví, že autor při jeho konstrukci spojil severský typ orloje s italským principem měření denního času závislém na západu slunce, podle kterého se odměřoval čas i u nás. To Mikuláš z Kadaně vyřešil naprosto geniálně napojením otočného ciferníku, čtyřiadvacetníku, na hřídel kalendária. Podobných unikátních zajímavostí však orloj ukrývá nespočet. Navíc je to místo prosáklé jedinečným geniem loci, místo zásadních historických převratů, orloj, kolem kterého chodil už mistr Jan Hus. Taková práce se člověku nikdy neomrzí a nezevšední,” doplňuje pražský orlojník Skála. 


Hodiny byly na věž staroměstské radnice instalovány v roce 1402. První zmínka o Staroměstském orloji však pochází až z 9. října 1410, kdy byl dokončen. Purkmistr a rada města chválí mistra Mikuláše z Kadaně za vynikající práci, která je v listu velice přesně popsána. Z popisu vyplývá, že se jednalo o astrolábový orloj. Zadatování vzniku orloje do roku 1410 bylo objeveno a dokázáno teprve nedávno. Až po roce 1980 bylo prokázáno, že autorství lze přičíst právě Mikuláši z Kadaně podle výpočtů Jana Šindela.


V roce 1490 orloj opravoval pražský hodinář Jan Růže z ilské ulice, známý také jako mistr Hanuš. Ten stroj opravil, zdokonalil a nově přidal kalendářní desku a pravděpodobně i první pohyblivou sošku - Smrtku. Tyto výrazné úpravy a osmdesát let, kdy původní autoři byli už zapomenuti, způsobily, že dalších 450 let byl právě on považován za autora orloje.


V průběhu doby měl orloj několikrát namále a nechybělo mnoho, aby naše hlavní město o tuto jedinečnou památku přišlo. Na konci 18. století se dokonce při rekonstrukci radnice uvažovalo o jeho odstranění a vyhození hodinového stroje do starého železa, nakonec však byl zachráněn díky opravě podle návrhu profesora Antonína Strnada. Důkladné rekonstrukce se orloj dočkal v druhé polovině 19. století. V roce 1864 byla vyhlášena veřejná sbírka na jeho opravu a byla zřízená městská komise pro jeho obnovu. V té se angažovali významné osobnosti českého kulturního života jako pražský archivář Karel Jaromír Erben, kameník Karel Svoboda a pochopitelně i malíř Josef Mánes. Ten vytvořil novou kalendářní desku.

Opravený orloj byl uveden do chodu 1. ledna 1866 a v srpnu byla odhalena nová Mánesova kalendářní deska. Bylo zachováno co možná nejvíce původních částí, které však byly doplněny o moderní chronometr, který řídil chod celého stroje.

Na stavu orloje se podepsala i druhá světová válka a poškození Staroměstské radnice na jejím konci. Těžce poškozený byl stroj orloje, shořely figurky apoštolů a zasažena byla i vnější výzdoba. Již o tři roky později byl orloj opět spuštěn s novými figurami. V polovině sedmdesátých let byly všechny plastiky zdobící orloj nahrazeny kopiemi a originály byly uloženy do Muzea Hlavního města Prahy. Poslední velkou opravou prošel orloj před deseti lety.


Poznejte orloj z jiné perspektivy

Pokud se právě dneska do Prahy nechystáte, můžete se k Pražskému orloji vydat alespoň virtuálně ve Street View Map Google. To vám umožní prohlížet si jej na 360° panoramatických snímcích. Stačí zazoomovat do nejnižší vrstvy Map Google nebo přetáhnout oranžového panáčka „Peg-mana“ v levé straně mapy do modře vyznačených míst v mapě.

Screen Shot 2015-10-08 at 12.31.33.png



Při této příležitosti jsme do Street View přidali speciální interiérové záběry, kdy se uživatel může kliknutím na šipku u vstupu do orloje dostat dovnitř, další šipkou o patro výše do 2. poschodí a další šipkou až do části s Apoštoly


Zde si také můžete prohlédnout sférické či klasické fotografie uživatelů, kteří je do Map Google přidali, a užít si tak i z domova výhled z věže Staroměstské radnice.

Co nás nejvíce zajímá o Staroměstském / Pražském orloji?

Nejvyhledávanější termíny ve Vyhledávání Google v ČR za rok 2015 v souvislosti se slovem (pražský/staroměstský) orloj

1.    Staroměstský orloj

2.    Staroměstská radnice

3.    orloj ručičky

4.    orloj příběh

5.    Staroměstské náměstí

6.    Kdo postavil orloj

7.    Pověst o orloji

8.    Prag Sehenswurdigkeiten (Pražské zajímavosti německy)

9.    Praha toinen maailmansota (Praha druhá světová válka finsky)

10.  Pražský orloj anglicky


Co nejvíce zajímá lidi z celého světa v souvislosti s Prahou?

Nejvyhledávanější turistické destinace v Praze ve Vyhledávání Google z celého světa v roce 2015

1.    Pražský hrad

2.    Karlův most

3.    Pražská ZOO

4.    pražská defenestrace

5.    Pražské Jezulátko

6.    Pražský orloj

7.    Václavské náměstí

8.    Kostnice Sedlec

9.    Opera Praha

10.  Staré město


Informace o Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google z domovské stránky vyhledávače, které vzniká u příležitosti různých svátků nebo událostí. Místo klasicky napsaného „Google“ je logo doplněno zajímavými obrázky či pozadím. Čas od času je dokonce logo interaktivní. Na příklad v den 30. výročí vzniku legendární hry PacMan jsme si mohli tuto hru zahrát přímo v logu a v den 96. narozenin otce elektrické kytary Les Paula se z loga stala kytara. Jindy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.

Tento zvyk začali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Google Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodle začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Google Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes.

Google je v ČR již více než sedm let a od roku 2008 vybíráme místní významné osobnosti a události, které si připomínáme lokálními Doodly. Prvním českým Doodlem bylo v roce 2008 připomenutí Dne stromů. Za tu dobu vzniklo několik dalších ryze českých Doodlů odkazujících na příklad na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického.

K jednotlivým návrhům Doodle, spojeným s mezinárodně významnými osobnostmi, se mohou přihlásit i jiné země, pro které je daná osoba relevantní nebo důležitá z historického či kulturního

Další informace o svátečních logách Google naleznete na stránce: http://www.google.com/doodles/about


Výběr dalších Doodlů, které se na české doméně objevily:



 

 



Přehled zemí, kde dnes Google připomíná výročí Pražského orloje



Argentina
Chile
Panama
Austrálie
Chorvatsko
Peru
Bělorusko
Indonésie
Polsko
Bulharsko
Izrael
Porto Rico
Costa Rica
Japonsko
Rakousko
Česká republika
Jihoafrická republika
Řecko
Dominikánská republika
Keňa
Slovensko
El Salvador
Kolumbie
Srbsko
Ghana
Mexiko
Španělsko
Guatemala
Německo
Švédsko
Honduras
Nicaragua
Švýcarsko
Hong Kong
Nigerie
Taiwan

Nový Zéland
Velká Británie


Štítky: , , , ,