Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Mapa Street View se rozrůstá o další zajímavá místa České republiky

Na virtuální procházky po pražském Karlově mostě, interiéry zámků či pražského Klementina od dnešního dne zvou Mapy Google. Můžete s nimi však vyrazit i na výlet do přírody, třeba do Krkonoš nebo Českého Švýcarska, anebo se podívat na vilu Tugendhat. Vůbec poprvé dnes společnost Google také uveřejnila přehledy nejpopulárnějších tuzemských destinací v Mapách Google. Žebříčku českých lokací ve speciálních sbírkách Street View vévodí Zahrada Na Valech Pražského hradu před Českým Krumlovem a pražským centrem. 

Street View mapa se teď rozrůstá o další historicky či kulturně důležitá místa v Čechách i na Moravě. Uživatelé z celého světa budou moci v rámci projektu „Special collects“, tedy speciálních sbírek ve Street View, obdivovat desítky míst, která byla nafocena speciálním fotozařízením v batohu, tzv. Street View Trekkerem, nebo vozíkem Street View Trolley. Jsou mezi nimi nejen kulturní a historické památky jako interiéry zámků či kostelů, Karlův most, zahrady Pražského hradu či Technické muzeum v Brně a vila Tugendhat, ale i krásné kouty české přírody, jako je Krkonošský národní park či Národní park České Švýcarsko. 

Česká republika je od poslední aktualizace v roce 2012 pokryta ve Street View skoro kompletně. Nyní přidává Google dalších 31 destinací přístupných pouze pro pěší. Po nafocení většiny českých měst a hlavních kulturních památek, se současná kolekce soustředí zejména na interiéry a zajímavá přírodní zákoutí. Virtuálně se tak můžeme procházet po hradech Špilberk či Rožmberk, zámku Český Krumlov, Klementinu, Břevnovském klášteře, Technickém muzeu v Brně a mnoha dalších místech. 

Se zařízením Street View Trekker se tým Google Map vypravil nejen do centra Prahy, aby mimo jiné pořídil snímky Karlova mostu či Starých zámeckých schodů, ale například i k brněnské vile Tugendhat. Trekker totiž umožňuje snímat místa, která jsou skutečně určená jen pro chodce. Používá se zejména na snímání turistických tras. Proto bylo možné rozšířit Street View i o záběry z národních parků KRNAP a České Švýcarsko. 

„Jsme moc rádi, že se nám Trekker a Trolley podařilo přivézt do České republiky a obohatit tak Street View mapu Česka o další turisticky významná místa včetně interiérů krásných českých zámků,“ říká Jarda Bengl, produktový manažer z Curychu a dodává: „Věříme proto, že před letními prázdninami mapa Street View může inspirovat místní i zahraniční turisty k objevování nových zajímavých míst České republiky.” 

Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko doplnil: „Věříme, že nasnímkování turistických cest patří k budoucnosti mapových služeb a o to více nás těší, že v České republice patříme k prvním územím, kde snímkování probíhalo. Mimořádnou radost nám přináší zejména globální dostupnost nejkrásnějších vyhlídkových tras našeho národního parku. Takováto služba je nejen praktickou pomůckou při plánování výletů, ale nepochybně také inspirací k návštěvě a objevování naší přírody.“ 

Jan Herget, ředitel zahraničních zastoupení a on-line distribuce agentury CzechTourism k tomu dodal: „Internet se stal jedním z hlavních informačních zdrojů při plánování turistických cest, nejen pro zahraniční turisty, ale i pro ty tuzemské. I proto se velké množství našich komunikačních kampaní odehrává online. Možnosti Street View budou zajímavým doplňkem kampaně CzechTourism pro rok 2016, která bude zaměřena na 700leté výročí narození Karla IV.“

Významného rozšíření se díky Trekkeru dostalo i pokrytí v hlavním městě. Kromě Karlova mostu či interiérů Klementina bylo možné tímto zařízením nasnímat okouzlující zákoutí zahrad Pražského hradu a dalších parků, ale i třeba fontány v zahradě stanice metra Malostranská. 

„Nový projekt společnosti Google je milou pozvánkou do Prahy, která navíc umožní lidem nahlédnout i do míst ne tak exponovaných. Zároveň se turisté budou moci tak trochu vrátit v čase, až se jim po Praze zasteskne,“ říká Nora Dolanská, ředitelka Prague City Tourism. 

Sběr fotodokumentace probíhal během letních měsíců loňského roku. Následně byly fotografie několik měsíců zpracovávány pomocí speciální technologie, kdy se pro ochranu soukromí rozostřují obličeje a SPZ aut, aby je nebylo možné identifikovat. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků. Každý uživatel může jednoduše kliknutím na tlačítko „Nahlásit problém“ označit obrázky, které považuje za nevhodné, a měly by být odstraněny. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejen jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům. 

Street View je funkce Map Google, která umožňuje uživatelům prohlížet si snímky ulic různých měst a krajiny na celém světě v 360 stupňovém pohledu. V oblastech, ve kterých je Street View dostupné, lze tuto funkci využít jednoduše: stačí zazoomovat do nejnižší vrstvy Map Google nebo přetáhnout oranžového panáčka „Peg-mana“ v levé straně mapy do modře vyznačených míst. 

Vůbec poprvé byly dnes uveřejněny přehledy nejpopulárnějších turistických destinací Česka a Street View lokalit zobrazovaných v Mapách Google. Žebříček turistických destinací vede Pražský hrad v závěsu s Karlovým mostem a hradem Karlštejn. 

Google rovněž zveřejnil nejpopulárnější záběry Česka ve Speciálních sbírkách Street View. Nejzobrazovanějším panoramatem je vstup do Pražského hradu - Zahrada Na Valech, následovaná záběry Českého Krumlova a pražského historického centra. 

Více informací o službě Street View najdete na stránce google.cz/streetview nebo Street View stránce pro média



Dodatečné informace

Nejpopulárnější záběry Česka ve Street View speciálních sbírkách 
  1. Praha - Zahrada Na Valech 
  2. Český Krumlov 
  3. Praha - městské centrum 
  4. Ostrava - městské centrum 
  5. Olomouc - městské centrum 
  6. Kongresové centrum Praha 
  7. Kutná Hora 
  8. Praha - ZOO 
  9. Hradec Králové 
  10. Praha - Pražačka

Nejvyhledávanější cílové destinace v Česku na Mapách Google 
  1. Pražský hrad 
  2. Karlův most 
  3. Hrad Karlštejn 
  4. Staroměstské náměstí 
  5. Zoologická zahrada hl. m. Prahy 
  6. Pražský orloj 
  7. ZOO a zámek Zlín - Lešná 
  8. Václavské náměstí 
  9. Katedrála Sv. Víta 
  10. Adršpašsko-teplické skály 

Další nejvyhledávanější cíle v Česku na Mapách Google 
  1. Letiště Václava Havla Praha 
  2. O2 arena 
  3. Letiště Leoše Janáčka Ostrava 
  4. Hilton Praha 
  5. Autobusové nádraží Praha Florenc 
  6. Aqualand Moravia 
  7. Letiště Brno-Tuřany 
  8. Výstaviště Praha Holešovice 
  9. Praha hlavní nádraží 
  10. Kongresové centrum Praha, a.s. 

Seznam nově představených lokalit - Speciální sbírky Street View (v abecedním pořadí) 

Bezručovy sady 
Břevnovský klášter 
Fontány v zahradě stanice metra Malostranská 
Františkánská zahrada 
Fürstenberská zahrada 
Hrad Nové Hrady 
Hrad Špilberk 
Karlův most 
Klementinum 
Kolovratská zahrada 
Kostel Českobratrské církve evangelické v Praze 4 Braníku 
Kostel Navštívení Panny Marie v Břeclavi-Poštorné 
Kostel Panny Marie Sněžné 
Krkonošský národní park 
Ledeburská zahrada 
Národní park České Švýcarsko 
Pálffyovská zahrada 
Park Lužánky 
Praha městské centrum 
Řeka Stropnice 
Smetanovy sady 
Staré zámecké schody 
Státní hrad Rožmberk 
Technické muzeum v Brně 
Vila Tugendhat 
Vojanovy sady 
Zahrada Na valech 
Zámek Český Krumlov 
Zámek Hradec nad Moravicí 
Zámek Kratochvíle 
Zámek Strážnice 

Trekker a Trolley 
Fotodokumentace pro speciální sbírky Street View byla pořízena pomocí zařízení Street View Trekker (batoh) a Street View Trolley (vozík). 

Trekker je batoh osazený navrchu kamerovým systémem, aby se dal snadno nosit. To umožňuje snímat i úzká, obtížně průchozí místa a oblasti dostupné pouze pro pěší. Fotografie se pořizují automaticky zhruba každé dvě a půl sekundy během chůze operátora, kterému kamera vystupuje 60 cm nad ramena. Fotozařízení je osazeno 15 objektivy mířícími do všech směrů, váží kolem 18 kg a je 120 cm vysoké. Optimálních výsledků zařízení dosahuje při běžném tempu chůze, avšak je schopné fungovat i při rychlosti do 40 km za hodinu. Poprvé byl batoh použit pro nasnímání arizonského Grand Canyonu. 

Trolley (vozík) byl prvním zařízením Street View určeným pro snímkování interiérů. Nejvíce se využívá pro focení muzeí a galerií v rámci Google Arts Projektu. Proto byl vyvinut tak, aby snadno projížděl dveřmi a mohl se bezpečně pohybovat okolo vystavených artefaktů. Jedná se o tlačený vozík osazený panoramatickým fotoaparátem pořizujícím 360° fotografie, lasery pro měření vzdáleností, pohybovými senzory zaznamenávajícími polohu vozíku, diskem pro ukládání dat a notebookem. Vozík je schopen pohybovat se po podlahách z různých materiálů od dřeva, přes koberce, mramor až po dlažbu. Nejlepších výsledků však dosahuje na hladké podlaze za rovnoměrného umělého osvětlení. Vozík je vysoký 2,6 m s podstavou 60 krát 40 cm a váží 60 kg. Poprvé byl použit pro nasnímání Bagdádského muzea v Iráku.

Štítky: , , , ,