Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Perly z Oblastní galerie Liberec online díky Google Art Projektu

Liberec, Praha, 18. 2. 2015: Oblastní galerii Liberec a její sbírky si od tohoto týdne můžete prohlédnout i online díky unikátnímu projektu Google Art, který je součástí Kulturního institutu Google. Galerie zpřístupnila část svých sbírek i své jedinečné prostory ve zrekonstruované historické budově městských lázní. Českým uživatelům tak přináší virtuální prohlídku digitalizovaných obrazů v ultravysokém rozlišení a díky službě Street View mohou virtuálně navštívit i čtyři patra jejích expozic.

39 obrazů liberecké galerie bylo digitalizovaných v ultravysokém rozlišení, které uživatelům umožňuje, aby si je prohlíželi do nejmenších detailů. Každá taková fotografie je složená z několika miliard pixelů. Toto rozlišení ve spojitosti s možností individuálně nastavitelného zoomu zprostředkuje milovníkům umění i drobné detaily na úrovni tahů štětcem či patiny, které jsou nezachytitelné pouhým okem.

Oblastní galerie Liberec vybrala pro digitalizaci 88 reprezentativních obrazů a objektů české a evropské provenience. K těm nejvýznamnějším a nejznámějším určitě patří kubistické plátno Polibek smrti od Bohumila Kubišty, několika plastik od Jaroslavy Brychtové či dvou obrazů francouzského předimpresionistického malíře Eugena Boudina, které jsou součástí nejrozsáhlejší kolekce obrazů tohoto autora mimo Francii.

„K tomuto projektu jsme přistoupili v polovině loňského roku. Chtěli jsme tak nejen prezentovat část našich rozsáhlých sbírek, ale i ukázat naše unikátní prostory, které byly vyhlášeny nejkrásnější stavbou Libereckého kraje za rok 2014,“ říká Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie Liberec. „Zaujala nás zejména možnost prezentovat naše sbírky a galerii neomezenému počtu návštěvníků po celém světě. Díky pokročilým funkcím, které projekt nabízí, se o naší galerii mohou dozvědět lidé, kteří by nás jinak nenavštívili a vůbec se o nás nedozvěděli,“ doplňuje.

Pomocí technologie Street View je možné virtuálně navštívit části expozic v přízemí, prvním patře i prvním a druhém suterénu. Virtuální návštěvník tak získá přehled nejen o samotných vystavených exponátech, ale i o interiéru expozic. To umožňuje snímkování speciálním vozíkem, tzv. ‚trolley‘, který fotí panoramatické 360° fotografie uvnitř budovy a byl speciálně navržen, aby se po chodbách galerií a muzeí mohl snadno pohybovat. Interiéry galerie je možné prozkoumat i přímým vstupem ze Street View v Google Mapách.

„Posláním Kulturního institutu Google po celém světě je pomoci našim partnerům zpřístupnit s využitím nejmodernějších technologií jejich umění, sbírky či kulturní dědictví online pro širokou veřejnost. Jsem rád, že se nám neustále daří rozšiřovat řady partnerů z České republiky, kteří jsou schopni Google Art Projektu nabídnout hodnotná díla světové úrovně,“ říká Petr Šmíd, Marketingový ředitel pro Českou republiku a Slovensko, Google ČR. Návštěvníci Kulturního institutu Google mohou na stránkách vyhledávat podle jména autora, podle názvu díla, typu díla, názvu instituce, země či umělecké epochy. Propojení stránek s Google+ a Hangouts umožňuje sdílet díla s přáteli a diskutovat o nich při videohovorech nebo se zúčastnit komentovaných prohlídek s průvodcem.

Funkce ‚Moje galerie‘ umožňuje ukládat vlastní výběr děl a vytvořit si tak personalizovanou galerii. V ní může uživatel díla komentovat a celou ji může sdílet s přáteli a rodinou. Je to také ideální nástroj pro studenty a skupiny, které pracují na sdílených projektech. Funkce „Porovnat“ zobrazí dvě vybraná díla vedle sebe, což usnadní například pozorování vývoje stylu autora v čase nebo ilustrování trendů.

O Oblastní galerii Liberec
Oblastní galerie Liberec je specializovanou sbírkotvornou institucí - muzeem umění - působící v regionu Liberecka. Pečuje o rozsáhlé umělecké sbírky a návštěvníkům nabízí prohlídku pěti stálých expozic evropského a českého umění.

Sbírka Oblastní galerie v Liberci je pátou největší uměleckou sbírkou v České republice a představuje průřez evropským uměním od pozdního středověku po současnost. Soustředí se zejména na české umění, ale jsou v ní zastoupeni i němečtí, francouzští či rakouští autoři. Mezi nejcennější obrazy patří Polibek smrti Bohumila Kubišty a sbírka obrazů Eugena Boudina, která je zároveň největší sbírku mimo území Francie.

Objekt, ve kterém galerie sídlí, sloužil původně jako městské lázně. Rozsáhlá rekonstrukce v letech 2011 až 2013 jej proměnila v moderní výstavní prostor se specifickou atmosférou, kde se propojují a doplňují moderní prvky a detaily s historickými. Rekonstrukce z dílny libereckého ateliéru Sial byla oceněna hlavní cenou Grand Prix Obce architektů za rok 2014 a byla vyhlášena Stavbou roku Libereckého kraje 2014. Sousední budovu depozitáře ocenil Klub za starou Prahu jako nejlepší novostavbu realizovanou v historickém prostředí v České republice v roce 2014.

O Kulturním institutu Google
Kulturní institut Google pomáhá díky moderním technologiím partnerům v oblasti kultury zveřejnit svoje umění, archivy, kulturní dědictví a další materiál online. Cílem je zvýšit rozsah a objem materiálu z kulturního světa, který je k dispozici pro lidi prostřednictvím internetu, a tím přiblížit přístup k umění, kultuře a zachovat je pro budoucí generace. Kulturní institut Google uzavřel spolupráci s více než 600 partnery ze 60 zemí světa a v jeho sbírkách se nachází více než 6 milionů položek.

Štítky: , , , , , ,