Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Český YouTube: Televizní kanál číslo jedna pro mladé. A nejen pro ně.

Praha, 25. září 2014 - YouTube má mezi diváky do 35 let již větší zásah, než jakýkoliv jiný český televizní kanál, ukazuje průzkum, který provedla společnost TNS Aisa. Populární je nejen u mladé generace, v celé cílové skupině 15 - 54 let má více než 80% zásah. Sledováním YouTube tráví lidé týdně podobně času jako u největších českých TV kanálů, přičemž nárůst zhlédnutí je tažený zejména mobilem. Od spuštění české verze v roce 2008 se stal YouTube pro mnohé české inzerenty nepostradatelnou reklamní platformou, která je z pohledu objemu inzertní kapacity dvakrát větší než ostatní české video portály dohromady.

YouTube měsíčně sleduje 5,6 milionů českých uživatelů
Mezi diváky do 35 let má YouTube více diváků, než kterýkoliv český TV kanál
Ve věkové skupině 15 - 54 let sleduje YouTube více než 8 z 10 lidí
Sledováním YouTube stráví lidé stejně času, jako u největších českých TV kanálů
Alespoň jednou týdně YouTube navštěvuje 70 % YouTube uživatelů
YouTube má 2x větší inzertní kapacitu než ostatní video portály dohromady

MEDIUM - YouTube již pevně patří mezi největší české TV kanály
YouTube i po 6 letech od spuštění v České republice pořád dynamicky roste. Průzkum ukázal, že u diváků do 35 let má YouTube již větší zásah (91 %, viz graf Zásah věkové skupiny 15 - 34 let), než kterýkoliv český televizní kanál, čímž se oproti loňskému roku posunul z druhého místa nejsledovanějších kanálů v této cílové skupině na místo první. V popularitě nezaostává ani u celkové věkové skupiny 15 - 54 let, u které má YouTube spolu s TV Nova, ČT1 a Prima měsíční zásah více než 80 % (viz graf Zásah věkové skupiny 15 - 54 let).

Zásah věkové skupiny 15 - 34 let měsíčně
Zásah věkové skupiny 15 - 54 let měsíčně

“Způsob, jakým lidé konzumují video obsah, prošel výraznou změnou. Nejenom, že videa sledujeme ze všeho, co má obrazovku, ale sám uživatel se rozhoduje, jaký obsah a kdy bude sledovat,” říká Vanda Wolfová, ředitelka pro spolupráci s agenturami v českém Googlu a doplňuje: “Proto je tak důležité udržet krok se svými zákazníky jak v komunikaci, tak v budování značky. Právě YouTube, který se svým zásahem vyrovná největším televizním kanálům v Česku, umožňuje velmi efektivně přizpůsobit relevantní sdělení konkrétním uživatelům a zároveň je aktivně vtáhnout do děje.”

KONZUMACE OBSAHU - Na YouTube stráví uživatelé více než 3 h týdně
Sledováním YouTube stráví lidé týdně podobně času jako sledováním ČT1 nebo Prima (viz graf Průměrný čas strávený na YouTube a TV). Oproti loňskému roku vzrostl i počet zhlédnutí YouTube videí na 700 milionů měsíčně, a to téměř o 20 %. Nárůst je daný především konzumací obsahu na YouTube přes mobilní zařízení, který roste dynamicky meziročně o 65 % a celkově tvoří více než 10 % zhlédnutých videí českými uživateli.

Průměrný čas strávený na YouTube a TV za týden (h:min)


CILOVÁ SKUPINA - YouTube baví všechny věkové kategorie
Oproti loňskému roku YouTube sleduje 5,6 milionů českých uživatelů, tedy o 10 % více než loni. YouTube si oblíbily všechny věkové kategorie a téměř tři čtvrtiny diváků YouTube navštěvuje platformu minimálně jednou týdně (viz graf Frekvence návštěvnosti YouTube dle věkových skupin). Pokud jde o obsah samotný, čeští uživatelé YouTube se nejvíce zajímají o zahraniční a domácí hudbu, ale také o talkshow či krátká videa různého žánru a produktové recenze.

Frekvence návštěvnosti YouTube dle věkových skupin (% YouTube uživatelů)

KAMPAŇ - YouTube je klíčové reklamní médium pro budování značky
YouTube zdárně využívají i čeští inzerenti. Z pohledu dostupné kapacity inzerce je YouTube v České republice v současnosti větší než ostatní online video portály dohromady; v kapacitě iGRP dokonce více než dvakrát (iGRP = zásah 1 % populace ve věku 15 - 54 let). U cílové skupiny 18 - 34 let je navíc reklamní kampaň na YouTube až dvakrát levnější, než srovnatelný zásah cílové skupiny pomocí televize. Pro budování značky je YouTube klíčovým nástrojem, a to z řady důvodů. Tím hlavním je možnost velmi přesného cílení.

“V “tradičním” pojetí mohou marketéři v podstatě zapomenout na afinitu, protože na YouTube kupují zásah již přímo na definovanou cílovou skupinu. A to nejenom podle pohlaví, věku či příjmu. Velice efektivní je cílení na zájmy, kdy si můžete vybrat z více než stovky zájmů jako např. vaření, móda, cestování či auta. Unikátním je cílení na ty, kteří již projevili o značku svůj zájem například zhlédnutím video reklamy, navštívením webové stránky nebo nákupem,” komentuje Petra Brodilová, Specialistka na brandové reklamní produkty, Google pro CEE region.

Druhým důvodem je možnost interakce se zákazníky a jejich vtáhnutí do děje, například tím, že si divák může zvolit svůj vlastní scénář videa. Třetím důvodem je možnost najít to nejrelevantnější sdělení, a také kreativní ztvárnění pro daný segment diváků díky testování.

PŘÍPADOVÉ STUDIE:


Magnesia:
“Proč budovat značku online? Protože chceme oslovit zákazníky, kteří sledují svět přes 4 obrazovky a méně sledují televizi,”  říká Petr Houzar, Manažer globální digitální komunikace společnosti Karlovarské Minerální Vody, a dodává: “Obrovskou výhodou internetu je možnost interakce a testování. Změny se dají dělat v podstatě v reálném čase, čímž se významně zvyšuje efektivita celkové kampaně.” Společnost využila možností tzv. Brand channel značkového YouTube kanálu a v rámci něj připravila aplikaci, kde diváci hlasovali pro vybraného herce. Letošní kampaň Český Lev zaznamenala více než 2,7 miliónu zhlédnutí, přičemž v průměru jeden divák zhlédl tři videa.

Air Bank:
“Cílem Air Bank bylo vybudovat banku pro mladé lidi (pozn. 25 - 40 let). Sledovanost televize v čase klesá a naopak sledovanost internetu rostem, a právě tam je naše cílová skupina,” říká Jakub Petřina, Marketingový ředitel Air Bank. To potvrzuje i nedávná cross-mediální studie realizovaná s top 3. českou bankou, která ukazuje, že nejefektivnějším řešením optimalizace rozpočtu banky bylo přesunutí 20 % televizního rozpočtu ve prospěch následujících médií: YouTube (navýšení o 100 %) a tisku (navýšení o 50 %).

ŠKODA RS:
Škoda velmi zdárně využívá svůj YouTube kanál k vyprávění příběhu značky a interakci se zákazníky. Příkladem je příběh “40 let legendy, Škody RS” přičemž k propagaci a interakci s uživateli byly využity jak formát přeskočitelné video reklamy na YouTube (tzv. TrueView), tak i rozšíření videa pomocí Google Display Network (tzv. Engagement Ads). Celkově tak na jejich YouTube kanále uživatelé zhlédli přes 3 miliony videí.


INFORMACE o průzkumu
  • Studie profilace YouTube je realizovaná za pomoci TNS Aisa
  • Lokalita a časový interval sběru dat: Česká republika, květen - červen 2014
  • Metodologie: CASI (computer assisted self-interviewing)
  • Vzorek: reprezentativní vzorek populace vzhledem k pohlaví a věku
  • Velikost vzorku: 2 000 respondentů

Použité zdroje:
TNS YouTube profiling (květen - červen 2014), YouTube interní data, ČSÚ, Netmonitor.cz, ATO Mediaresearch, Cross-mediální studie s Millward Brown


DOPLŇUJÍCÍ OBRÁZEK:


Oblíbený obsah na YouTube v České republice


***

O společnosti Google Inc.
Společnost Google, jakožto globální technologický lídr, se snaží neustále vylepšovat způsob propojování lidí a informací. Inovace Googlu v oblasti vyhledávání a reklamy umožnily společnosti získat vedoucí pozici na internetu a vytvořit jednu z nejznámějších světových značek.
Google Česká republika
Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 51% podílu na trhu vyhledávání (Toplist, 2. týden 2011). Google od otevření pobočky uvedl na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v Čechách mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense.  Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder).
V roce 2011 byl uveden projekt Google+, který portfolio Google služeb sjednocuje a propojuje.
Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.). V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledávání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company. Více informací na www.googleblog.cz nebo media centru pro české novináře http://sites.pressatgoogle.com/cz.
Technická podpora pro české uživatele
Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.
# # #
Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.
Dotazy tisku:                                                                  
Lucie Bílková
Grayling Czech Republic
tel. 224 251 555, 702 085 220
lucie.bilkova@grayling.com

Štítky: ,