Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Doma s Googlem


Google House 



Místo, kde se technologie mění v osobní pomocníky

Praha, 15. května 2014 - V samém centru Prahy se v pondělí na několik dní poprvé otevřel Google byt. Jeho návštěvníci měli příležitost poznat, jak vypadá domácnost budoucnosti, ve které můžeme žít už dnes. Doma s Googlem, to jsou čtyři místnosti v Google stylu, vybavené těmi nejmodernějšími technologiemi a službami, které dávají odpovědi na otázky a přinášejí zábavu pro celou rodinu. Česká republika je první zemí v CEE regionu, kde se tento projekt realizuje.

“Technologie se vyvíjí rychlým tempem. Často nemáme tušení, jak chytrá zařízení využít v situacích, kdy to nejvíce potřebujeme. Přitom internet může výrazně zlepšit naše pohodlí a efektivitu,” říká Taťána le Moigne, ředitelka českého Googlu. “Dveře do Google bytu jsme se rozhodli otevřít i v Česku, abychom nejenom podpořili internetovou gramotnost, ale zároveň předvedli, jak si pomocí online služeb udělat život ještě příjemnějším."

Češi jsou národem, který si život bez internetu dokáže jenom těžko představit. Až 70% české populace je online minimálně jednou týdně. Podle průzkumu společnosti IIBR se více než polovina lidí, kteří jsou online, připojuje na internet ze svého mobilu a téměř třetina z tabletu. Mobilní telefon se stává praktickým pomocníkem v každodenních situacích. Bezmála 80% pravidelných českých uživatelů internetu považuje u mobilních telefonů za nejdůležitější možnost komunikace, dále pak přístup k informacím a zábavu.

"Podobný trend pozorujeme i v případě Google služeb. Čeští uživatelé zhlédli na svých mobilních zařízeních dvakrát více videí z YouTube, než tomu bylo loni. Počet mobilních vyhledávání na Googlu stoupl o polovinu. Stejně tak u lidí roste i obliba online obsahu. Třeba pomocí služby Knihy Google Play Češi stáhli více než čtyřikrát tolik knih, než tomu bylo začátkem roku, přičemž většinu knih nakupují přes své mobily a tablety," doplňuje Michal Zachar, marketingový manažer českého Googlu

Na druhé straně existují oblasti, v rámci kterých si čeští uživatelé internetu mohou ještě více vypomoct. Například mobilní aplikace pro vaření nebo nakupování využívá necelých 20% české online populace. To samé platí o video tutoriálech zaměřených na módu, líčení nebo sport, které jsou ve srovnání s hudebními a zábavními videi až na konci žebříčku zájmu online uživatelů.

Google teď může nabídnout ještě více pomocníků než kdykoliv předtím. Ať už jde o přípravu chutných pokrmů, zábavu a relax nebo plánování dovolené. Uživatelům jsou k dispozici desítky praktických služeb a aplikací pro mobily, tablety a počítače, které mohou využít v každodenních situacích. V Google bytě jich bylo představeno hned několik:

Obývák plný zábavy

● Technologií budoucnosti, které se dočkají i čeští uživatelé, je Chromecast, Díky tomuto chytrému zařízení je možné bezdrátově propojit mobil, tablet nebo počítač k televizi
a sledovat tak oblíbená online videa, poslouchat hudbu nebo surfovat na internetu přímo na TV obrazovce.

● Z YouTube, ve kterém přibude více než 100 hodin video obsahu každou minutu, si vybere každý. Od českých tvůrců můžete sledovat například Show Jana Krause, vtipná videa od známé dvojice Viral Brothers, fitness lekce, až po filmy a pohádky od Bonton Ateliérů pro děti.

● Dobrou muziku si poslechněte z Hudby Google Play, která nabízí více než 20 milionů songů včetně české produkce. S neomezeným přístupem Naplno je navíc možné namíchat playlisty podle vlastního vkusu nebo si jen tak pustit rádio podle oblíbeného songu.

● S příbuznými a přáteli se spojíte virtuálně kdykoliv potřebujete, a to díky Hangoutům. Můžete textovat nebo volat z telefonu, tabletu i počítače, a to až mezi 10 účastníky najednou, ať jste kdekoliv po světě.


Kuchyň plná osobních kuchtíků

● Na video platformě YouTube najdete nekonečné množství tutoriálů jak vařit, nakrájet cibuli nebo připravit sushi. Místo klasických kuchařek můžete listovat v kuchařských aplikacích jako např. Apetit online, které stahujte na Google Play.

● Pokud máte plné ruce práce, pomůže Hlasové vyhledávání. Snadno hlasem rychle vyhledáte odpověď na svou otázku, jako kolik gramů je jedna unce nebo jak vypadá takový bulgur.

● U cizojazyčných ingrediencí pomůže Překladač Google, pomocí něhož cizí název snadno vyfotíte a vyznačíte slova, která potřebujete přeložit. S Google Keep už nezapomenete koupit sůl, když půjdete příště kolem obchodu. Stačí přidat poznámku hlasem, napsáním nebo fotkou a nastavit upomínku na konkrétní místo.

Ložnice jako místo pro relax a plánování dovolené

● Odpočiňte si u knížky z Knih Google Play. Vyberte si z české i světové literatury, prohlédněte si ukázky zdarma a své knížky pak čtěte na jakémkoliv zařízení, i když zrovna nemáte internet. Doporučujeme Petra Ludviga a Konec prokrastinace nebo Povídky Zdeňka Svěráka.
● Při plánování dovolené pomohou Mapy Google. Vše najdete na jednom místě - vyhledejte vaše vysněné místo, najděte hotel, prohlédněte si virtuálně okolí pomocí Street View a naplánujte svou cestu. Mapy vám nabídnou trasy podle vašich preferencí, ukážou aktuální dopravní situaci a navigace GPS s hlasovým naváděním vás dovede na místo.

● Vzpomínky z dovolené si uchováte díky Google+ fotkám. Zapněte si funkci automatického zálohování fotek na mobilu a automaticky zálohujte videa a fotky v plném rozlišení. Po návratu je pak můžete nechat ožít pomocí krátkého videa, animací a dalších Autogeniálních úprav.

Dětský pokoj jako škola hrou

● V případě, že potřebujete rychle najít fakta o známých osobnostech, objektech, událostech, stačí začít hledat na Google. Na pravé straně najdete Diagram znalostí, který vám nabídne informace přehledně v kostce. V současné době obsahuje více jak 570 milionů objektů (osobností, míst a věcí) a 18 miliard atributů a propojení.

● Studovat umění, historii a zeměpis lze snadno díky bezplatné online encyklopedii - Kulturnímu institutu Google. Jeho součástí je Art Project, ve kterém objevíte více než 40 tisíc uměleckých děl z velkého detailu a muzea můžete dokonce i virtuálně navštívit. World Wonders pak obsahuje fotografie, videa a podrobné informace o více než stovce historických míst a přírodních úkazů a opět se můžete vypravit na virtuální prohlídku.

● Pomocí Dokumentů Google si pak pohodlně všechno poznamenáte. Vytvářet lze dokumenty, tabulky a prezentace na webu. Vše se automaticky ukládá, jak píšete a dokonce můžete
v reálném čase pracovat na stejném dokumentu s ostatními spolužáky.

Další informace o projektu Doma s Googlem jsou dostupné na webové stránce pro média (https://sites.google.com/a/pressatgoogle.com/doma-s-googlem/home).
***
Doplňující informace

Projekt Doma s Googlem se uskutečnil v prostorách multifunkční budovy Diamant (www.diamant-prague.cz) na Václavském náměstí. Jeden z luxusních bytů jsme proměnili na Google byt.

Vybraná zařízení pro Google byt poskytla společnost LG.

Informace o průzkumu

Informace ve zprávě pocházejí z průzkumu, který provedla společnost IIBR za použití metody sběru dat CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Výzkum proběhl mezi 12. a 24. březnem 2014. Cílovou skupinou byli uživatelé ve věku 15+, kteří často využívají internet. Demografická struktura vzorku odpovídala struktuře online populace z hlediska pohlaví, věku, vzdělání a velikosti místa bydliště.

Internetová gramotnost

Internet může v mnohém usnadnit život. Vědět, jak si ochránit soukromí a zůstat přitom v bezpečí, když jste právě online, patří k zásadám tzv. internetové gramotnosti, kterou by měl každý znát. Užitečné nástroje a tipy, které pomohou se zorientovat v tom, jak se chovat bezpečně, najdete na stránce Co je dobré vědět (www.google.cz/goodtoknow).


O společnosti Google Inc.
Společnost Google, jakožto globální technologický lídr, se snaží neustále vylepšovat způsob propojování lidí
a informací. Inovace Googlu v oblasti vyhledávání a reklamy umožnily společnosti získat vedoucí pozici na internetu a vytvořit jednu z nejznámějších světových značek.

Google Česká republika
Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 51% podílu na trhu vyhledávání (Toplist, 2. týden 2011). Google od otevření pobočky uvedl na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v Čechách mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense.  Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder).
V roce 2011 byl uveden projekt Google+, který portfolio Google služeb sjednocuje a propojuje.
Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.). V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledávání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company. Více informací na www.googleblog.cz nebo media centru pro české novináře http://sites.pressatgoogle.com/cz.

Technická podpora pro české uživatele
Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí
i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

# # #
Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.

Dotazy tisku:                                                                 
Lucie Bílková
Grayling Czech Republic
tel. 224 251 555, 702 085 220






Štítky: ,