Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Googlí „březen“ v novinářské kostce

Ze světa Google

Doodle inspirovaný ženami z celého světa

V březnu jsme oslavili Mezinárodní den žen dalším Doodlem, tedy speciálně upraveným logem na domovské stránce vyhledávače google.cz, který měl tentokrát podobu krátkého videa. Svátek je příležitostí připomenout si nejen významné ženské osobnosti, ale také důležitost rovnoprávnosti žen na celém světě. Ve videu se objevila například Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitė, americká novelistka Toni Morrison, nebo Jake Feinler, vědkyně pracující v informačních technologiích. 

Pocta ženám ve sbírkách Kulturního institutu


Kromě zmíněného Doodlu jsme na Mezinárodní den žen představili také 18 nových sbírek Kulturního institutu. Sbírka souhrně nazvaná Ženy v kultuře představuje exponáty, které vyprávějí příběhy známých i méně známých žen a ukazují jejich přínos světu. Najdeme mezi nimi příběh a obrazy malířky Fridy Khalo, sbírky muzea Dolores Olmedo nebo muzea v Detroitu, unikátní Washingtonskou sbírku National Museum of Women in the Arts, která obsahuje výhradně umělkyně, výstavu o hnutí sufražetek v Anglii nebo příběh Anny Frankové. Tato souhrná online výstava detailně odkrývá fascinující cestu a proměnu žen skrze naši historii.

Navyšte kapacitu svého Disku Google

Už dva roky si můžete ukládat své soubory na virtuální Disk Google, ať už jsou to fotografie, které si chcete archivovat, texty či rozepsané romány, na nichž pracujete nebo třeba prezentace, které zrovna spoluvytváříte s kolegy. Od tohoto měsíce si navíc můžete navýšit kapacitu svého disku na 100 GB, 1TB nebo 10TB a zaplatit za úložiště méně. Nezapomeňte, že 15 GB disku zůstává stále zdarma a snadno dostupné odkudkoliv a ze všech zařízení.




Doodle na jarní rovnodennost


I když meteorologické jaro začíná už 1. března, astrologické jaro se počítá až od té doby, kdy je den stejně dlouhý jako noc. Letošní první jarní den 20. března byl teplý a padlo dokonce i několik teplotních rekordů. My jsme k tomuto dlouho datu připravili další, temtokrát vzkvétající interaktivní Doodle, který oslavuje jarní rovnodennost.

Nové doplňky na Disku Google

Kromě nižších cen za rozšířenou kapacitu Disku Google jsme pro uživatele připravili i vychytávky, které jim pomohou s prací i zábavou v dokumentech nebo tabulkových procesorech. Stačí si nahoře otevřít “Doplňky” (Add-ons) a přidat si potřebné vylepšení, aby se vaše dokumenty a soubory lépe upravovaly. Nově si můžete například vytisknout adresní štítky, přidat nová písma, vložit citaci do seminárky nebo eseje i s diagramem. Doufáme, že tyto doplňky budou užitečné a budeme rádi za komentáře, které nám pomohou v dalším zlepšování.


25. výročí svobodného internetu


Tento měsíc jsme také oslavili 25. výročí spuštění internetu. Připojte se spolu s námi k více než 3 milionům lidí z celého světa, kteří bojují za svobodný a otevřený internet pro všechny. Pokud sdílíte hodnoty jako svobodná účast, svoboda projevu a ochrana před neoprávněným narušováním soukromí, zapojte se i vy a sdílejte tyto hodnoty dále.



Z dílny českého Googlu

Hangout s Andrejem Boleslavským o umění s kódem a soutěži DevArt

Minulý měsíc jsme vyhlásili soutěž DevArt, která se kromě České republiky koná v dalších 14 zemích světa a skýtá možnosti pro kreativce, jež neotřelým způsobem přetvoří svou ideu v umělecké dílo pomocí kódů a moderních technologií od Googlu. Jedním z našich nejúspěšnějších umělců, kteří tvoří umělecká díla pomocí kódů je Andrej Boleslavský, který se již přes 10 let věnuje umělecké tvorbě spojené s novými médii. Zajímavé povídání o tom, kam směřuje umění, praktické tipy pro kodéry a více o soutěži DevArt jste mohli vidět v Hangout On Air, který proběhl 18. března a na jehož záznam se můžete podívat.

České “beauty” hvězdy z YouTube


Nejen nejnovější hudební klipy, virální spoty nebo recenze her se na YouTube umísťují mezi nejsledovanějšími videi. Kosmetické tutorialy, how-to videa a návody jak upravit svůj zevnějšek radí na internetu každý den. Pozvali jsme proto 3 nejúspěšnější vloggerky, aby nám povyprávěly, jak to s krásou na YouTube vypadá. Lucka Get The Louk, Petra Petra Lovely Hair a Karolína Plum Foolery mají dohromady skoro 100 tisíc odběratelů na svých kanálech a o kosmetice, líčení a vlasech ví prostě nejvíc. Zde najdete více o těchto úspěšných vloggerkách a na fotky z akce se podívejte do fotogalerie. 

Skokani a žebříčky

Skokani na českém Googlu v březnu 2014


  1. Pixwords cz
  2. MH370
  3. Echo24
  4. změna času 2014
  5. X Factor 2014
  6. Oscar 2014
  7. Krym mapa
  8. Doktorka z Dixie
  9. tn.cz recepty
  10. Matějská pouť 2014

Nejhledanější se slovem “kniha” na českém Googlu v březnu 2014


  1. Steve Jobs kniha
  2. Naomi Aldort kniha
  3. Guinessova niha rekordů
  4. Hunger Games kniha
  5. Kmeny kniha
  6. Hana Lasicová kniha
  7. kniha Motýlek
  8. Kniha Džunglí postavy
  9. Mortal Instruments kniha
  10. Malý princ kniha


Tip pro média

Nástroje pro média už i v češtině







Jestliže jste někdy potřebovali rychle najít nejvíce sledované video a dodat ho do článku, označit místa na mapě a vložit ji do reportáže nebo vytáhnout nejnovější trendy a data z průzkumu, vytvořili jsme pro vás stránku, kde najdete užitečné infomace na jednom místě. Ať už to jsou digitální nástroje nebo informace jak vizualizovat data a zmapovat nové trendy, stránka tak slouží jako neocenitelný pomocník při tvoření zpráv. Pokud potřebujete zapojit čtenáře nebo uživatele, na stránce Nástroje pro média nyní jednoduše najdete mnoho užitečných nástrojů, které vám pomohou s nimi komunikovat. A to vše nově v českém jazyce!

















Štítky: ,