Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Googlí “prosinec” v novinářské kostce

Ze světa Google

Google Zeitgeist 2013: co zaujalo svět?
Každoročně vám v předvánočním čase přinášíme přehled toho, co nejvíce upoutalo pozornost světa, a ani letos tomu není jinak. Ve vyhledávání nejvýrazněji poskočil Nelson Mandela, který nás před nedávnem opustil. Zajímali nás i další tragické události jako Bostonský maraton (6. příčka) nebo náhlý odchod herce Paula Walkera (2. místo), ale také moderní technologie a hry. Více jak 1000 různých žebříčků ze 72 zemí najdete na google.cz/zeitgeist. Pomocí interaktivní 3D mapy můžete jednoduše zjistit, co a v kterém městě lidé nejčastěji vyhledávali.










Poznávejte umění v Kulturním institutu

Vypadají jako trojrozměrný prostor, ale ve skutečnosti jsou to ploché obrazy. Dokonalou iluzi zažijete díky novým dílům v Kulturním institutu. Poznáte techniku zvanou Trompe l'oeil, tedy techniku vyžadující úplnou kontrolu nad každým detailem, jeho velikostí, barvou a světlem. Nebo si udělejte zastávku v pařížském Musée d´Orsay, vytvořeném z bývalého nádraží. V současnosti Kulturní institut obsahuje sbírky s více jak 57 tisíci díly. Více se dozvíte zde (anglicky).








Objevte nové snímky Antarktidy pomocí Street View
Toužíte po dobrodružství, ale bez omrzlin nebo spálenin? Od teď je to možné. Objevte krásná, ikdyž málo známá místa na panoramatických snímcích, nově dostupných ve službě Street View v Mapách Google. Prozkoumat můžete ostrov Île Vache Marine na Seychelách, Pitcairnovy ostrovy a ostrov Henderson, ostrovy Lisianski a Laysank ležící v Tichém ocenánu, a také nové snímky Antarktidy, kde můžete pozorovat kolonii tučňáků na Cape Royds nebo zabrousit až na Jižní pól.  





Nová cesta k Ereboru v Chrome experimentu
V hobitím Chrome experimentu (middle-earth.thehobbit.com), který jsme uvedli již minulý měsíc, přibyla další cesta. Společenství trpaslíků se snaží získat zpět ztracené království Ereboru od Šmaka, ohěn plyvajícího draka. Cesta k Ereboru je však plná nebezpečí, ale nachází se pouze jedno kliknutí od Středozemě. V tomto Chrome experimentu se nyní můžete po nové cestě vydat a snažit se přelstít Šmaka na ploše svého mobilním telefonu nebo tabletu. Všechny aplikace, hry, knihy a hudbu z filmu Hobit najdete v obchodě Google Play.






Další užitečné funkce Google záložek

Spustili jsme aktualizovanou verzi Google záložek v Gmailu a Online tabulkách. Disponují mnoha novými funkcemi, mezi které patří například možnost pracovat v offline režimu, sdílet náhledy a vylepšené formátování. Také se nemusíte bát otevřít obrázek od neznámého odesílatele, automaticky totiž vidíte náhled přímo na displeji nebo monitoru. Tato nová vylepšení zjednodušují práci a zároveň chrání soukromí uživatele. Více informací naleznete zde.






Z dílny českého Googlu

Duch doby 2013 aneb Co jsme v Česku nejvíce vyhledávali
Čím jsme se letos bavili, co nás trápilo, zajímalo nebo překvapilo? Jako každoročně to odhaluje Google Zeitgeist neboli Duch doby v podobě žebříčků skokanů na českém Googlu 2013. Největší zájem jsme projevili o reality show (Vyvolení, Superstar) a politiku, konkrétně volby, prezidentské kandidáty a pád vlády. Opětovně vzrostl i zájem o sport (MS hokej 2013, ČT sport). Vůbec poprvé se do první desítky dostala pouze jedna online služba, a to Google Play, a žádná online hra. Více se dozvíte na blogu českého Googlu.  













YouTube Rewind 2013: kdo ovládl YouTube?
Na kanálu YouTube Rewind jsme odtajnili, kdo letos ovládl tuto populární video platformu. V Česku se jasným vítězem stala dvojice Viral Brothers, která svými Debilními kecy baví národ po celý rok a díky tomu v žebříčku obsadila hned několik příček. První místo ale patří Johnymu Machettovi a hitu Se Zbláznim. Megahit Fox od norské dvojice komiků YLVIS pobláznil svět, stejně jako různé verze Harlem Shake. Více se dozvíte na českém blogu. Na důležité momenty roku se můžete podívat také na stránce http://youtube.cz/rewind.


Vzdělávací seriál pro seniory
V rámci našeho celoročního programu “Google pro vzdělávání v Česku” jsme ve spolupráci s organizací Elpida odstartovali i unikátní vzdělávací seriál pro seniory s názvem „Google pro všechny generace“. Každý den po dobu jednoho týdne jsme s cílem posílit internetovou gramotnost aktivních seniorů představili jeden tematický díl. Senioři tak měli možnost seznámit se s chytrými tipy pro vyhledávání, emailem, mapami, zajímavým video obsahem nebo s komunikací “tváří v tvář” i na velkou dálku. Na stránce projektu elpida.cz/google naleznete také lekce inspirované konkrétním životním příběhem, který jsme pro vás zfilmovali. Více také na blogu.




Po stopách vědy uvádí videa významných českých vědců
S cílem podpořit zvídavost a zájem mladé generace o vědu a technologie jsme v září se společností Scio odstartovali projekt Po stopách vědy. Ve veřejném hlasování jste za nejvýznamnější vědce zvolili Oldřicha Jirsáka, Kurt Gödela a Blanku Říhovou. Nyní vám představujeme krátké filmy, které obsahují Informace z jejich života a praktické ukázky jejich objevů a přínosu. Videa naleznete na stránce www.postopachvedy.cz, jsou volně dostupná online a slouží pro další vzdělávání. Iniciativa je součastí našeho celoročního programu “Google pro vzdělávání v Česku” (podpora tzv. STEM oborů). Více se dozvíte také na blogu.







Doodle k výročí narození Tycha de Brahe
V polovině prosince jsme si na i na české domovské stránce Vyhledávače Google google.cz připomněli 467. výročí narození Tycha de Brahe. Tento významný dánský astronom, astrolog a alchymista, který strávil velkou část svého života v Česku, je po právu považován za nejlepšího a nejpřesnějšího pozorovatele hvězdné oblohy. Prostřednictvím Doodlů představujeme významné osobnosti, připomínáme důležité události a oslavujeme významná výročí.



Staňte se galeristou s Google Open Gallery
Baví vás umění a dokonce sami tvoříte? Máme pro vás skvělou zprávu! Ať jste jednotlivec, nebo vlastníte galerii, od prosince máte možnost vystavit svá díla online. S pomocí nástrojů v Google Open Gallery se nyní galeristou velmi jednoduše může stát kdokoli a zpřístupnit tak zajímavý kulturní obsah lidem po celém světě. V současné době již možnost detailně si prohlédnout umělecká díla přináší pražská Galerie Jiřího Švestky. Více se dozvíte na našem blogu.





Skokani a žebříčky

Skokani na českém Googlu v prosinci 2013

  1. pf 2014
  2. Marek Ronec
  3. Paul Walker
  4. vánoce 2013
  5. Ledové království
  6. horoskop 2014
  7. dálniční známka 2014
  8. Nelson Mandela
  9. Alexandra Nosková
  10. Hobit 2

Nejhledanější se slovem “novoroční” na českém Googlu v prosinci 2013

  1. novoroční ohňostroj Praha
  2. novoroční Brno
  3. novoroční přání 2014
  4. novoroční sms
  5. Zeman novoroční projev
  6. novoroční menu
  7. novoroční vyjížďka Brno
  8. Tuřanský novoroční půlmaraton
  9. novoroční odpočet
  10. novoroční oběd Enzian

Tip pro média

To nejlepší od Googlu
Pokud jste pod vánočním stromečkem objevili nové chytré zařízení, nebo byste svým čtenářům rádi poradili, které Google aplikace by neměli v jejich zařízeních chybět, máme pro vás tip. Na speciální stránce To nejlepší od Googlu najdete přehled praktických služeb a funkcí pro Android i iOS mobily a tablety, které vaše zařízení podporuje. Vybírat můžete z aplikací určených pro práci, zábavu i komunikaci, a pohodně si je hned i stáhnout.



Štítky: ,