Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Googlí „září“ v novinářské kostce

Ze světa Google


Patnáct let Googlu


Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňuje každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google v roce 1998 založili dva studenti standfordské univerzity Larry Page a Sergey Brin. Dnes se jejich společnost nachází v americkém Silicon Valley a má více než 70 poboček ve více jak 40 zemích světa. Google je v 21. století předně společností řady inovací. K tomu přispělo zejména zaměření na služby s velkým potenciálem a také jedinečná firemní kultura. Zavzpomínat můžete na to, jak Vyhledávač Google vypadal ve svých počátcích v roce 1998.

Chrome oslavil první pětiletku


Začátkem září oslavil prohlížeč Chrome své páté narozeniny. Od skromných začátků se tento projekt nakonec rozrostl v bohatou platformu s interaktivním obsahem a řadou zajímavých aplikací. V souvislosti s tímto pátým výročím jsme uživatelům představili novou generaci aplikací, které najdete v Chrome Web Store a které mají podobné funkce jako v mobilu nebo tabletu. Jedná se zejména o novinky, jež vám umožní pokračovat v práci nebo v hraní v režimu offline, ale také o samotné připojení ke cloudu, díky kterému získáte přístup k dokumentům, fotografiím a videím na vašem pevném disku včetně úložiště Disku Google.

Kanadští Arcade Fire v Chrome experimentu



Indie-rocková parta se v souvislosti s technologií HTML5 uživatelům a fanouškům nezjevuje poprvé. V roce 2010 se totiž podíleli na projektu Wilderness Downtown. Tentokrát se se svou novou písní Just a Reflektor objevili v novém Chrome experimentu, který si teď můžete vyzkoušet i vy. Experiment je v open-source, takže se můžete náležitě vyřádit. Videoklip ke skladbě natočil Vincent Morisset na Haiti. Díky HTML5 technologii a webovým prvkům Chrome si pomocí webové kamery, telefonu a obrazovky monitoru můžete snadno měnit jeho vizuální efekty. Experiment si můžete vyzkoušet na www.justareflektor.com.


Hurá na Galapágy



Galapágy patří mezi přírodní skvosty, proto jsme se rozhodli zpřístupnit toto vzdálené a krásné místo lidem na celém světě. Díky Street View se dnes totiž může kdokoliv vydat na virtuální prohlídku a prohlédnout si nejkomplexnější a nejpřesnější snímky těchto ostrovů. Snímky pro Street View jsme pořídili ve spolupráci s Nadací Charlese Darwina a s  Národním parkem Galapágy. Toto sopečné souostroví je jedním z biologicky nejrozmanitějších míst na naší planetě se zcela unikátním místním ekosystémem. Jak to na naší desetidenní expedici vypadalo, mapuje video.

Virtuální procházka největší fyzikální laboratoří světa

Pro všechny fanoušky vědeckého pokroku jsme zpřístupnili panoramatické snímky z největší fyzikální laboratoře na světě - Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). Do služby Google Street View tak přibyly záběry z Evropské laboratoře pro částicovou fyziku v Ženevě, kde ti nejlepší vědci a inženýři používají urychlovače částic, aby vyřešili záhady vesmíru. Podívat se tak můžete do laboratoří, kontrolních center a dalších místností plných nejmodernější techniky ukrytých v podzemních tunelech pod Ženevou.

Podělte se o svůj názor z YouTube také na Google+


O komentáře na YouTube se budete moci podělit také se svými přáteli a známými na Google+. Tyto dvě platformy totiž spolu umějí komunikovat. Pokud tedy komentujete video na YouTube a rádi byste se se svým názorem podělili také s lidmi na Google+, není problém. Nejdříve se tak stane pouze v rámci diskuse na YouTube kanálu, v následujících týdnech budete této funkce moci využívat také pod jednotlivými videi. Více se dozvíte zde. Brzy vám také nabídneme oficiální aplikaci YouTube, která umožňuje na určitou dobu do svého mobilního zařízení videa stahovat a přehrávat si je i bez toho, aniž byste museli být připojeni k internetu. Více informací najdete na našem blogu.

YouTube Music Awards se blíží



Videoportál YouTube poprvé rozdá své vlastní hudební ceny. Ty poputují k hudebním ikonám, které si oblíbili uživatelé největší video platformy na světě. Právě oni budou o vítězích rozhodovat sdílením na sociálních sítích. Nominace budou známé už v polovině října. Samotné slavnostní udílení cen je naplánováno na 3. listopadu a už teď můžeme prozradit, že účast přislíbili i Eminem nebo Lady Gaga. Předávání cen budou moci sledovat hudební fanoušci po celém světě, bude totiž přenášeno živě a součástí přenosu budou také vstupy se Soulu, Moskvy, Londýna nebo Rio de Janeira. Podrobnosti najdete zde.


Známe vítěze soutěže Google Science Fair



Na slavnostním vyhlášení třetího ročníku soutěže Google Science Fair, která se konala v centrále Googlu v Mountainview, byly odhaleny tři vítězné projekty. Odborná porota vybírala z patnáctky finalistů ve věku 13 - 18 let, kteří představili své nápady, jak změnit svět. Cenu si odnesl projekt na lepší rozpoznávání vozů záchranných složek, baterka poháněná teplem lidských dlaní a počítačový model nového druhu léčiva na boj s pandemickými viry. Iniciativa je součástí kampaně Google pro vzdělávání v Česku, konkrétně v oblasti STEM, tedy technických a vědeckých oborů včetně matematických, které mají vliv na rozvoj ekonomiky. Více informací se dozvíte na blogu.

Z dílny českého Googlu

Hudba Google Play dorazila do Česka


Stahování a poslech hudby nebyl nikdy jednodušší! Čeští uživatelé se dočkali dalšího rozšíření multimediální platformy Google Play v podobě služby Hudba Google Play. Díky ní získávají přístup k milionům skladeb od největších světových i českých interpretů a hudebních vydavatelství. Stejně tak mají možnost v rámci služby uložit až 20 000 vybraných skladeb do online úložiště a mít k nim přístup ze všech svých chytrých zařízení. Neomezený přístup k hudbě si mohou uživatelé předplatit prostřednictvím služby Hudba Google Play Naplno, kterou mají možnost první měsíc vyzkoušet zcela zdarma. Hudba Google Play je dostupná jako webová verze nebo jako aplikace pro chytré telefony. Více informací najdete na oficiálním blogu.

Projekt “Po stopách vědy” podporuje zájem žáků o poznávání


Se společností Scio jsme odstartovali projekt Po stopách vědy. Jeho cílem je podpořit zvídavost a zájem mladé generace o vědu a technologie. Na stránce www.postopachvedy.cz jsme představili české osobnosti, které svými objevy a vynálezy významně přispívají nebo přispěly k rozvoji společnosti. Veřejnost hlasovala a vybírala z TOP 10 vědců tři, o kterých se chce dozvědět více prostřednictvím krátkých zfilmovaných příběhů. Video materiál bude od konce listopadu volně dostupný online a bude sloužit pro další vzdělávání. Kromě toho mohli uživatelé nahlédnout i do Síně slávy známých českých vědců, kteří se zapsali do světové historie. Iniciativa je součástí celoročního programu Google pro vzdělávání v Česku (podpora STEM).

Doodle Maxe Švabinského

V polovině září jsme si na google.cz připomněli 140. výročí narození Maxe Švabinského, významného českého rytce a malíře, který položil základy modernímu výtvarnému umění 20. století. Kromě jiného navrhl vitráže pro katedrálu svatého Víta, poštovní známky i několik československých bankovek. Za vysokou hodnotu své umělecké tvorby získal mnoho ocenění. Prostřednictvím Doodlů představujeme významné české osobnosti a právě tato iniciativa je součástí celoročního programu “Google pro vzdělávání v Česku” a spadá do oblasti využívání nových technologií v rámci vzdělávání.

Novinka YouTube pro neziskové organizace


Představili jsme novinku, která pomůže neziskovým organizacím, aby se o nich dozvěděla širší veřejnost. Od září se české neziskovky mohou zapojit do programu YouTube pro neziskové organizace a prostřednictvím videí na YouTube vyprávět příběh své organizace. Největší výhodou programu je jeho jednoduchost. Stačí si založit kanál, nahrát video a začít s propagací. Program nabízí funkce jako živý přenos, poznámky k videu, umístění aktivních odkazů do videí a další. Více informací získáte na blogu a také na youtube.cz/nonprofits.




Skokani a žebříčky



V září se Češi nejvíce bavili nad videozáznamem, který zachytil hádku cestujících v pražském metru. Také se v nás projevil hráčský duch, když ve vyhledávání poskočily hned tři počítačové hry. Uživatelé dále intenzivně vyhledávali informace o nových technologiích, filmech, reality show i letových přehlídkách.

Tip pro média

Jak šel čas s Googlem


Zajímá vás, jak Google dokázal za 15 let své existence změnit svět? Podívejte se na naší časovou osu v přehledné infografice. Rok po roce zde najdete informace o všech projektech, které se nám kdy podařilo uskutečnit, o všech produktech a službách, které jsme uvedli na trh, a dalších důležitých milnících googlí historie. Od prvního zaměstnance a kanceláře v Palo Alto, přes stěhování společnosti do Mountain View, zobrazování prvních Doodlů, kanál YouTube až po podrobné Street View v Mapách Google. V případě, že se chcete dozvědět více, stačí jednoduše kliknout na konkrétní událost.

Štítky: ,