Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Knihy Google Play startují v Česku



  • Českým nakladatelům se otevírá příležitost nabízet svůj obsah
  • Čeští uživatelé mohou nakupovat miliony knih v největší online knihovně

    Praha, 17. července 2013: Do České republiky přichází služba Knihy Google Play. Českým knižním nakladatelstvím tato služba nabízí nové příležitosti, díky kterým mohou prodávat své elektronické tituly a zviditelnit tak knihy prostřednictvím dalšího uživatelského kanálu. Uživatelům zase přináší nové možnosti, jak získat miliony knižních titulů včetně novinek a bestsellerů v různých jazycích. Služba bude dostupná jako webová verze nebo jako aplikace na mobilních zařízeních. Česká republika je jednou z devíti zemí, kde byla tato služba dnes spuštěna.

    Obchod Google Play se v České republice těší velké oblibě, proto jsme moc rádi, že českým uživatelům můžeme nabídnout první rozšíření dostupného obsahu formou Knih Google Play. Majitelé chytrých telefonů, tabletů, čteček, ale i počítačů získávají přístup k milionům knih z celého světa,“ říká Michal Zachar, marketingový manažer Googlu, a dodává: „Stejně tak se těšíme na spolupráci s českými nakladatelstvími, pro která je služba zajímavým distribučním kanálem, díky kterému budeme našim uživatelům moci nabídnout širokou paletu knih v češtině."

    Služba Knihy Google Play (play.google.com/store/books) umožňuje čtenářům nakupovat knihy do chytrých zařízení a vytvářet si tak svou vlastní online knihovnu. Na Google Play jsou v tuto chvíli k dispozici více než 2 miliony publikací včetně bestsellerů, klasické literatury, ale i naučných a odborných knih od vydavatelů z mnoha zemí. Nabídka bude postupně obohacena také o knihy v češtině.

    V České republice projevilo jako první zájem prodávat své tituly na Google Play nakladatelství GRADA, jehož knihy čtou miliony čtenářů v Čechách, na Moravě i na Slovensku. Nakladatelství každý den vydává jednu až dvě tištěné knihy, na trh uvádí i tisíce svých titulů v elektronické podobě. GRADA zároveň již několik let úspěšně používá službu Knihy Google (google.cz/knihy), která nakladatelství významně rozšířila okruh čtenářů.  

    „Naším základním posláním je přinášet lidem nové znalosti z různých oblastí, a proto chceme naše knihy čtenářům přiblížit i novými distribučními kanály včetně služby Knihy Google Play,” říká Roman Sviták, předseda představenstva nakladatelství GRADA Publishing, a pokračuje: „Rádi bychom nabídli celý sortiment knih v počtu 2 000 titulů, což je téměř 30 % nabídky všech prodávaných elektronických knih na českém i slovenském trhu.”

    Před samotnou koupí knihy je uživateli k dispozici její náhled, na základě kterého se může rozhodnout, jestli si knihu zakoupí. Samotnou koupi pak lze zrealizovat na webové stránce play.google.com/store/books nebo v aplikaci na Android zařízeních. Kromě placených titulů mohou uživatelé vybírat i z nabídky bezplatných publikací. Aplikace Knihy Google Play následně funguje i jako čtečka a díky automatické synchronizaci se uživatel může vrátit ke svému rozečtenému titulu na jakémkoliv zařízení, které využívá. Uživatelé mohou pokračovat ve čtení i bez internetového připojení.

    Aplikace Knihy Google Play je dostupná pro chytré telefony a tablety s operačním systémem Android v online obchodě Google Play a pro iOS zařízení v App Store. Pro čtení knih mohou uživatelé využívat i další vybrané čtečky (jejich seznam je k dispozici zde). Z počítače lze knihy nakupovat jednoduše přes webové rozhraní play.google.com/store/books.

    Součástí služby je i standardní zabezpečení ochrany autorských práv. Společnost Google uvítá zájem všech českých nakladatelů, kteří by rádi své knihy prodávali prostřednictvím obchodu Google Play.

    ***

    V případě dotazů mohou čeští nakladatelé kontaktovat Philippa Colombeta z Googlu (colombet@google.com).


    Aktuální statistiky Google Play

    ●        975 tisíc aplikací (bezplatných i placených) dostupných v Google Play
    ●         Více než 50 miliard stažených aplikací z Google Play
    ●         Více než 900 miliónů zařízení s OS Android aktivováno po světě
    ●         1,5 milionu nových Android zařízení aktivovaných denně
    ●         Lidé ze 190 zemí denně stahují aplikace z Google Play
    ●         Android je nejrychleji se rozvíjející mobilní platformou na světě


    O společnosti Grada Publishing, a.s.
    Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. GRADA byla, je a bude vždy nablízku všem novinkám a novým znalostem. GRADA od svého založení vždy byla a dosud je průkopníkem nakladatelské činnosti v České a Slovenské republice.

    GRADA je největším nakladatelstvím odborné literatury v České i Slovenské republice (co do tržeb, šíře i množství oborů a počtu vydávaných knižních novinek ročně). Je předním nakladatelstvím v ČR vůbec. Nabídka společnosti GRADA pokrývá široké spektrum odborné literatury téměř ze všech oblastí lidské činnosti. Ročně produkuje více než 400 novinek, knihy vychází ve více než 30 oborech a asi ve 140 edičních řadách.
    O společnosti Google Inc.
    Společnost Google, jakožto globální technologický lídr, se snaží neustále vylepšovat způsob propojování lidí
    a informací. Inovace Googlu v oblasti vyhledávání a reklamy umožnily společnosti získat vedoucí pozici na internetu a vytvořit jednu z nejznámějších světových značek.
    Google Česká republika
    Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006 a od otevření pobočky uvedla na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele. Včetně služeb jako Mapy Google, online kancelář v cloudu Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v Čechách mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense.  V roce 2011 byl uveden projekt Google+, který portfolio Google služeb sjednocuje a propojuje. Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.). V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledávání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company. Více informací na www.googleblog.cz nebo media centru pro české novináře http://sites.pressatgoogle.com/cz.
    # # #
    Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.

    Dotazy tisku:                                                                      
    Judita Hrubešová                                                        
    Grayling Czech Republic
    tel. 224 251 555, 775 558 271
    judita.hrubesova@grayling.com

Štítky: ,