Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Projekt IN-Generation odstartoval



V Praze dne 11. 6. 2013

Projekt IN-Generation odstartoval

První ucelený projekt nabídne rodičům, učitelům i dětem nástroje pro zvýšení internetové gramotnosti

Spuštěním webové stránky www.in-generation.cz začíná projekt IN(ternet) Generation, který připravil a realizuje institut ELAI (European Leadership & Academic Institute), www.elai.cz, ve spolupráci s českým Googlem a pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Hlavním cílem projektu je přinést dětem ve věku 9-15 let vzdělávání v oblastech etického, efektivního, pokročilého a bezpečného užívání internetu, který by měl sloužit jako pilot pro širší užití v zemích EU.

Projekt IN-Generation je prvním uceleným projektem zapojujícím děti, pedagogy, rodiče i celé školy do spolupráce na tématech internetového chování a vzdělávání.
  • Dětem nabízí interaktivní materiály pro samostatnou i skupinovou práci a zajímavý portál, na kterém si mohou osvojit potřebné znalosti a dovednosti. 
  • Pro učitele přináší projekt IN-Generation příklady aktivit, základní metodologii i kompletní plány vyučovacích hodin a rodičům nabízí interaktivní nástroje a rozšiřující informace a zdroje pro domácí vzdělávání dětí. 
  • Dětem, učitelům i rodičům umožní vytvářet a sdílet vlastní vzdělávací materiály a videa k tématům internetové gramotnosti. 
  • Základním školám nabídne projekt multimediální programy, semináře a workshopy se zkušenými lektory, celorepublikové i regionální projektové dny a další aktivity, ale především školám pomůže naplnit očekávané výstupy standardů pro ICT na základních školách.

Lukáš Sedláček, ředitel ELAI, říká: „Před více než dvěma lety jsme začali připravovat tento komplexní projekt, který od počátku vytváříme ve spolupráci s experty v oblasti ICT, učiteli informatiky i dětmi samotnými. Spojením těchto skupin a místních komunit vytváříme projekt, který se bude moci jedinečně adaptovat na výuku v oblasti digitální gramotnosti a internetu v následujících letech. Proto věříme, že se projekt IN-Generation stane inspirací pro vzdělávání v oblasti ICT jak v České republice, tak i po celém světě.“

Školy se mohou od 11. 6. 2013 k účasti v projektu registrovat na webových stránkách www.in-generation.cz. Zde učitelé naleznou připravené plány vyučovacích hodin a krátkých aktivit s metodologickými postupy pro práci ve třídě a to i v prostředí bez připojení k internetu a pro rodiče jsou připraveny rady a nápady pro práci s dětmi. Od září do prosince 2013 proběhne pilotování projektu na základních školách a bude spuštěno interaktivní rozhraní pro děti. Od počátku roku 2014 bude projekt realizován přímo na základních školách po dobu tří let.

Projekt IN-Generation byl prezentován také na nedávné konferenci Vzdělávání v době globální ekonomiky ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy, stejně jako dalším významným představitelům akademické sféry, soukromého sektoru a nevládních organizací. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy, Petr Fiala, se k projektu vyjádřil: „Domnívám se, že se jedná o zajímavou a podnětnou aktivitu pro posílení internetové gramotnosti žáků v základním vzdělávání.” Projekt dále podpořili Rudolf Haňka, hlavní vědecký poradce předsedy Vlády ČR, Michal Mejstřík, Pavel Kohout a Tomáš Sedláček, členové NERVu či David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Projekt IN-Generation je další iniciativou celoročního programu Českého Googlu pod názvem „Google pro vzdělávání v Česku“. Základními pilíři programu jsou podpora STEM vzdělávání (matematiky, technických a vědeckých oborů), rozvoj internetové gramotnosti a vývoj nových technologií a zařízení pro vzdělávání. Více informací na www.provzdelavani.cz



Konference: Vzdělávání v době globální ekonomiky

Dotazy tisku:
Martina Vošahlíková
Project Manager
European Leadership & Academic Institute (ELAI)
tel. 774 046 005
vosahlikova@elai.cz

European Leadership & Academic Institute (ELAI) vytváří netradiční diskuzní a vzdělávací prostor pro předávání vědomostí a zodpovědný růst v rámci různých skupin společnosti; koncipuje a realizuje projekty na podporu vzdělávání, inovací a start-upů.


Štítky: ,