Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Google chce přímější cestu k vývojářům

Společnost bude využívat vlastních služeb k lepší komunikaci s vývojářskou komunitou

Praha, 30. srpna 2012: Google mění své aktivity a komunikaci směrem k vývojářům na celém světě hned v několika rovinách. Přesouvá je z “offline do online”, čímž je, na rozdíl od předešlých velkých vývojářských akcí, zpřístupní pro všechny vývojáře, kteří mají chuť a zájem se zapojit. To zároveň vývojářům umožní být v kontaktu s Googlem v průběhu celého roku, nejenom jednou či dvakrát do roka. Společnost chce také vybrané projekty a poskytované informace posunout na náročnější úroveň, než tomu bylo doposud.

Klíčovou součástí celé změny je aktivita Google Developers Live, která umožňuje i českým vývojářům komunikovat “z očí do očí” s Googlery v Kalifornii (přes Google+ Hangouty). Zároveň odstartuje série tutoriálů v rámci Google Developers Academy a webinářů na YouTube kanálu GoogleDevelopers.


“Hodně si od toho slibuji. Hlavně to, že vztah s vývojáři bude praktičtější, častější a méně pompézní. Kdo má konkrétní dotaz, bude pro něj jednodušší najít na něj odpověď,” říká Filip Hráček, manažer pro vztahy s vývojáři z českého Googlu a dodává: “Dnes už nikdo nemusí vývojáře přesvědčovat, že technologická řešení od Googlu jsou špičková. Můžeme se soustředit na to, abychom ukázali, jak je nejlépe použít.”

S cílem komunikovat se všemi, kteří mají zájem, a to v průběhu celého roku, Google ukončí i vývojářské konference pod názvem Google Developers Day. Ty se konaly jednou do roka pouze ve vybraných zemích pro omezený počet vývojářů. Čeští vývojáři se však mohou těšit na místní developerskou konferenci pod názvem DevFest, kterou bude pořádat GUG.cz (Google User Group) v úzké spolupráci s českým Googlem za účasti známých osobností české vývojářské komunity. Zároveň budou probíhat i menší vývojářská setkání v rámci celé České republiky.

"DevFest bude akce nás všech, o vývojářích a pro vývojáře. Budeme rádi, když se nám podaří vytvořit prostor pro společná setkání se zajímavými technologiemi," říká Dan Franc, spoluzakladatel GUG.cz a dodává: "Do budoucna chystáme tematické akce, lidé si budou moci vybrat mezi setkáními pro vývojáře, pro lidi z firem, pro uživatele a nově i pro učitele. Změn, které oznámíme na DevFestu, bude více a do jeho organizace se navíc mohou případní zájemci i zapojit."

Vývojářská komunita GUG.cz (Google User Group) je jedna z nejaktivnějších svého druhu na světě. Jen od začátku roku zorganizovala 39 akcí pro vývojáře, včetně I/O Extended (možnost sledovat největší Googlí vývojářskou konferenci společně s komunitou) nebo prvního českého víkendu Random Hacks of Kindness (programování pro neziskovky).

V Česku se doposud pro vývojáře zrealizovalo hned několik vzdělávacích akcí nebo projektů, včetně čtyř konferencí Google Developer Day, které se jinak konaly pouze v několika zemích světa. Český Google také podpořil několik aktivit zaměřených na technologické start-upy jako jsou IPO48, Mini SeedCamp, nebo Startup Weekend. Český Google také pořádá vývojářské soutěže, jednu pod názvem “Otevřete oči hrou” přímo podporuje.

Google bude nadále pokračovat v celosvětových projektech, jako jsou Summer of Code, Code Jam nebo Android Developer Labs nebo vývojářská konference Google I/O. Více informací o aktivitách a programech pro vývojáře jsou k dispozici na developers.google.com.


# # #

O společnosti Google Inc.
Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.
Google Česká republika
Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 51% podílu na trhu vyhledávání (Toplist, 2. týden 2011). Google od otevření pobočky uvedl na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v Čechách mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense. Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder). V roce 2011 byl uveden projekt Google+, který portfolio Google služeb sjednocuje a propojuje.

Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.) V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledavání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company. Více informací na www.googleblog.cz nebo media centru pro české novináře http://sites.pressatgoogle.com/cz



Technická podpora pro české uživatele
Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

# # #

Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.

Dotazy tisku:
Judita Hrubešová
Grayling
Tel: 224 251 555, 775 558 271
judita.hrubesova@grayling.com

Štítky: ,