Google

Novinky ze společnosti Google

  1. O společnosti Google
  2. Novinky ze společnosti Google
  3. Tiskové centrum Google ČR
  4. Zpravodajské oznámení

Do druhé etapy virtuálního Art Projektu se zapojí i Národní galerie

GOOGLE PRO ČESKOU SPOLEČNOST

Praha, 3. dubna 2012: Národní galerie v Praze se stane jedinou státní kulturní institucí v ČR, která společně s dalšími 150 novými partnery z celého světa rozšíří virtuální výstavu Art Projektu. Po Museu Kampa tak další česká instituce propůjčí díla svých vystavených expozic projektu, který již loni zaznamenal velký ohlas. Projekt je součástí “Google pro českou společnost”, konkrétně pak iniciativy pro uchování a šíření české kultury a umění.

Zájemci mají krásy uměleckého světa k dispozici na adrese www.googleartproject.com. Zde je možné procházet se po muzeích, detailně zkoumat vybraná díla pomocí zobrazení ve vysokém rozlišení, dohledávat k nim další informace či tvořit vlastní osobní sbírky.

S pomocí technologie Street View návštěvníci zavítají na virtuální prohlídku detailních prezentací vybraných uměleckých děl. Za použití speciální technologie bude možné rozeznat detaily obrazů, které nejsou patrné pouhým lidským okem.

Z děl Národní galerie v Praze se uživatelé mohou těšit na 54 uměleckých děl od 49 autorů. Jde o díla slavných mistrů, například Peter Paul Rubense, Francisca Goyi, Karla Škréty, Matyáše Brauna, Albrechta Dürera, Alfonse Muchy, Salvadora Dalí, Auguste Rodina, Auguste Renoira, Claude Moneta, Paul Gauguina, Vincenta van Gogha, Paula Cézanna, Henri Rousseau či Rembrandta van Rijna, jehož výstava s názvem Rembrandt & Co. probíhá v Národní galerii v Praze do 27. května 2012.

Řada významných děl byla až doposud skryta v útrobách budov Národní galerie v Praze a návštěvníci často netuší, jaké umělecké poklady Národní galerie v Praze spravuje. 
“Přestože Národní galerie v minulosti nezachytila vlnu technologického rozvoje, to se teď mění. Vidíme velkou příležitost v prezentování naší rozsáhlé sbírky uměleckých předmětů právě využitím digitalizace a internetu. Každý si nyní bude moci prohlédnout vybraná díla z jakéhokoliv místa na světě,” říká Vladimír Rösel, generální ředitel Národní galerie v Praze a dodává: “Nových technologií se určitě nebojíme, naopak, chceme využít jejich možností pro zviditelnění Národní galerie a jejich sbírek v kontextu uměleckých děl a sbírek partnerských světových galerií. Rádi bychom proto i nadále ve spolupráci s Googlem pokračovali a zapojili se také do další fáze Art projektu.”
Národní galerie v Praze je jedním ze 151 partnerů ze 40 zemí světa, kteří poskytnou své expozice k virtuální prohlídce. Celkem bude tímto způsobem zpřístupněno přes 30.000 uměleckých výtvorů ve vysokém rozlišení. Uživatelé mohou prohlížet nejenom plátna, ale též sochy, pouliční umění a fotografie. K dispozici jsou výtvory z široké škály kultur a civilizací.
„Google usiluje o to, aby umožnil přístup ke kulturnímu bohatství různých zemí. Tento umělecký projekt velmi výstižně demonstruje, jak může šíření kultury a umění pomoci právě internet,” říká Nelson Mattos, viceprezident pro vývoj z Googlu.
Zhruba 46 partnerů vybralo jedno umělecké dílo, které bylo nafoceno v neobyčejně detailním rozlišení za použití „gigapixelové” technologie. Každý takový snímek obsahuje zhruba 7 miliard pixelů, takže uživatel na něm může zkoumat detailní tahy štětcem i patinu. Za normálních okolností nejsou tyto věci pouhým okem viditelné, ovšem moderní technologie dokáže poskytnout i tuto dimenzi umění.

Interiér vybraných galerií byl nasnímán ze speciální rampy Street View. Byla pořízena komplexní dokumentace v záběru 360 stupňů. Tyto snímky byly posléze poskládány tak, aby umožňovaly plynule procházet přes 385 muzejních místností.
Virtuální prohlídka Národní galerie v Praze
Virtuální prohlídka Musea Kampa 

###

Základní informace o Národní galerii v Praze

Národní galerie v Praze je nejvýznamnější a nejstarší česká kulturní instituce a jako jediná je zřízena samostatným zákonem. Spravuje největší a nejprestižnější uměleckou sbírku na území ČR, národní umělecký poklad nevyčíslitelné hodnoty. Také spravuje a veřejnosti zpřístupňuje čtyři historické paláce, jeden z nejstarších klášterů a dvě z nejslavnějších staveb moderní architektury v centru Prahy. Již více než dvě století je Národní galerie v Praze vnímána jako jeden z atributů české státnosti.

O programu Google pro českou společnost 2012

Program „Google pro českou společnost 2012“ zastřešuje několik plánovaných projektů a aktivit, které bude společnost Google realizovat v průběhu tohoto roku. Cílem je zapojit se do takových projektů, které přispívají k místním inovacím, rozvoji vzdělávání a uchování a šíření české kultury a umění. Důležitou součástí je i podpora aktivit neziskového sektoru a českých měst. Součástí celoročního programu jsou jednotlivé iniciativy, v rámci nichž se uskutečňují jednotlivé projekty.

Art Projekt je součástí iniciativy Google pro českou kulturu (google.cz/proceskoukulturu), jejíž cílem je využít nové technologie k podpoře českých talentů, zpřístupnění české kultury i umění a umožnění jejího dalšího šíření. V rámci této iniciativy byl již od začátku roku představen partnerský kanál hudebního vydavatelství Supraphon nebo zahájen druhý ročník Českého YouTube Festu.

O společnosti Google Inc.

Inovativní vyhledávací technologie společnosti Google umožňují každodenní přístup k informacím milionům lidí po celém světě. Google založili v roce 1998 Larry Page a Sergey Brin, dva studenti univerzity ve Stanfordu, a dnes má přední postavení na všech hlavních globálních trzích. Model cílené reklamy, který Google nabízí svým zákazníkům, poskytuje firmám všech velikostí měřitelné výsledky a zároveň rozšiřuje možnosti internetu pro samotné uživatele. Centrála společnosti Google se nachází v americkém Silicon Valley, jednotlivé pobočky pak na různých místech Ameriky, Evropy a Asie. Více informací najdete vždy na www.google.com.

Google Česká republika

Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006, nyní dosáhla s partnerem Centrum Holdings 51% podílu na trhu vyhledávání (Toplist, 2. týden 2011). Google od otevření pobočky uvedl na český trh zhruba stovku lokalizovaných služeb pro české uživatele, a to včetně produktů jako Mapy Google, online kancelář Dokumenty Google, Kalendář Google, Překladač Google, video portál YouTube, prohlížeč Google Chrome nebo operační systém Android. Malé, střední i velké firmy v Čechách mají možnost využít online reklamu v rámci vyhledávání a obsahové sítě (Google AdWords) nebo monetizovat svůj vlastní obsah v rámci služby Google AdSense. Využít též mohou analytické nástroje pro plánování a měření kampaní: Google Analytics, Google Trends, Statistiky vyhledávání Google, Ad Planner, případně nástroj pro tvorbu grafických kampaní (Display Ad Builder). V roce 2011 byl uveden projekt Google+, který portfolio Google služeb sjednocuje a propojuje.

Společnost Google Česká republika uzavřela desítky lokálních partnerství s klíčovými hráči na trhu v různých oblastech (média, korporátní sektor, enterprise, neziskový sektor atd.) V obchodní oblasti (prodej reklamy ve vyhledavání i v obsahové síti) Google úzce spolupracuje s celou řadou mediálních i internetových agentur v České republice, primárně však s držiteli certifikace Google Certified Company. Více informací na www.googleblog.cz nebo media centru pro české novináře http://sites.pressatgoogle.com/cz

Technická podpora pro české uživatele

Pro více informací o produktech Google mohou čeští uživatelé kontaktovat komunitu laiků, vývojářů a IT pracovníků na portálu GUG.cz. Jde o externí projekt, který kromě technické podpory ve spolupráci s inženýry z Googlu, nabízí i širokou škálu novinek, diskusních fór a odborných přednášek.

# # #

Google je ochranná známka společnosti Google Inc. Všechna další jména a názvy produktů či firem mohou být ochrannými známkami svých vlastníků.

Dotazy tisku:

Judita Hrubešová
Grayling
tel. 224 251 555, 775 558 271
judita.hrubesova@grayling.com

Štítky: ,